Nieuws/Buitenland
1826797
Buitenland

Congres VS akkoord met begroting voor 2018

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn akkoord gegaan met een staatsbegroting ter grootte van 1,3 biljoen dollar (1,05 biljoen euro). Met dit besluit wordt voorkomen dat er een nieuwe zogenoemde ’shutdown’, een sluiting van niet-essentiële overheidsdiensten van de Amerikaanse overheid komt.

De begroting loopt tot en met 30 september 2018. Dat is de dag dat traditioneel het Amerikaanse fiscale jaar eindigt. In het budget is voor de komende maanden extra geld gereserveerd voor defensie. De Senaat stemde met 65 tegen 32 voor de begroting, het Huis met 256 tegen 167 stemmen.

Naar verwachting tekent president Donald Trump de begroting vrijdag.

In het plan wordt 1,6 miljard voor onder meer veiligheidsmaatregelen aan de grens. Dat is nog slechts een fractie van de 25 miljard dollar die president Donald Trump wil voor de bouw van een grensmuur. Verder wordt naast defensie geld uitgegeven aan infrastructuur.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moesten voor vrijdag, eind van de dag, met het nieuwe begrotingsplan hebben ingestemd om shutdown te voorkomen. Alle overheidsdiensten zijn nu zes maanden verzekerd van financiering.