Nieuws/Binnenland
1826823222
Binnenland

Libanon-Tribunaal stopt proces tegen verdachte om geldnood

LEIDSCHENDAM - Het door de VN gesteunde Speciale Tribunaal voor Libanon (STL) stopt het proces tegen een verdachte vanwege de dreigende sluiting als gevolg van geldnood. Het hof in Leidschendam richt zich op de aanslag in 2005 waarbij de Libanese premier Rafik Hariri en 21 anderen omkwamen.

De verdachte in de geschrapte zaak is Salim Jamil Ayyash, een voormalig lid van de sjiitische beweging Hezbollah. Hij werd vorig jaar bij verstek tot levenslang veroordeeld voor de aanslag. Drie anderen werden vrijgesproken. Beide partijen dienden een hoger beroep in.

Ayyash zou op 16 juni terechtstaan voor een andere moord en aanvallen op andere politici in aanloop naar de aanslag waarbij de soennitische premier om het leven kwam. Dat gaat nu niet meer door. Het STL verwacht namelijk dat het proces vanwege de financiële problemen vroegtijdig zal worden stopgezet.

Deze week werd bekend dat het tribunaal, dat wordt bekostigt door donateurs en het door een zware economische crisis getroffen Libanon, bijna geen geld meer heeft. Er werd gewaarschuwd dat het deze zomer de deuren zal moeten sluiten als de geldproblemen niet worden opgelost en dat lopende zaken mogelijk niet meer zouden kunnen worden afgehandeld, hoewel de Verenigde Naties in maart beloofde 75 procent van de kosten te dekken.