Nieuws/Binnenland
1826922621
Binnenland

Jesse Klaver gered door politie in Ethiopië

Jesse Klaver

Jesse Klaver

Den Haag - Jesse Klaver is donderdag in Ethiopië door de lokale autoriteiten in veiligheid gebracht. De GroenLinks-leider was samen met collega Bram van Ojik naar het Afrikaanse land gevlogen, maar kwam in het gebied Oromia in een dreigende situatie terecht.

Jesse Klaver

Jesse Klaver

In de buurt van hun hotel ontstonden protesten van de plaatselijke bevolking, die onder meer wegblokkades opwierp. De situatie werd volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dusdanig grimmig dat een groep van 15 Nederlanders de ambassade heeft gevraagd om assistentie. Na tussenkomst van de ambassade, het ministerie in Den Haag en minister Stef Blok persoonlijk kwamen de Ethiopiërs in actie. De groep werd onder begeleiding naar de hoofdstad Addis Ababa gebracht, waar het wel veilig is.

Naar veiliger gebied

Een woordvoerder van GroenLinks meldt dat de twee Kamerleden op ’werkbezoek in Ethiopië’ waren. „In het gebied waar zij waren braken onlusten uit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft consulaire bijstand verleend om te zorgen dat zij door de Ethiopische autoriteiten naar veiliger gebied zijn gebracht”, bevestigt de woordvoerder van Klaver.

In het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken wordt Nederlanders aangeraden het gebied alleen te bezoeken voor ’noodzakelijke reizen’. Het advies is sinds de zomer al een paar keer aangepast vanwege aanhoudende onrust in Ethiopië.

Overigens is Klaver de afgelopen tijd opvallend vaak te vinden in het vliegtuig. De afgelopen twee maanden vloog hij ook al naar Barcelona en Athene, onder meer om een congres te bezoeken. Naar Athene gebeurde dat in de luxe business class van de KLM. Een zegsman van de partij stelde dat het destijds de enige beschikbare zitplaats in het vliegtuig was en dat het ticket door GroenLinks is betaald. De terugvlucht, zo benadrukte de woordvoerder, was in de economy klasse.