Nieuws/Binnenland
1827168048
Binnenland

’Restaurants en cafés ook met plan niet zomaar open’

Een drankje serveren, hoe gaat dat er in de 1,5 metereconomie aan toe?

Een drankje serveren, hoe gaat dat er in de 1,5 metereconomie aan toe?

DEN HAAG - Horecagelegenheden zoals restaurants en cafés blijven tot en met 19 mei dicht, heeft het kabinet besloten. Volgens premier Mark Rutte moet er nog best wat gebeuren voordat eet- en drinkgelegenheden de deuren kunnen openen.

Een drankje serveren, hoe gaat dat er in de 1,5 metereconomie aan toe?

Een drankje serveren, hoe gaat dat er in de 1,5 metereconomie aan toe?

Het kabinet heeft aan sectoren gevraagd om plannen in te leveren voor de zogenoemde 1,5 metereconomie. Daarin moeten branches aangeven hoe ze in hun situatie rekening houden met de anderhalve meter afstand tussen mensen die de overheid oplegt.

Het helpt als ondernemers „hun eigen zaakje voor elkaar hebben”, zegt Rutte. Maar hij wil het „misverstand” de wereld uit helpen dat sectoren direct open kunnen als er een plan ligt. Er spelen nog twee belangrijke zaken: „Hoe zit het met de druk op de zorg?” en hoeveel ruimte is er op straat. Dat zijn belangrijke voorwaarden, aldus de premier.

Horeca snakt naar versoepeling

De beslissing van het kabinet om de horeca grotendeels gesloten te houden, is een teleurstelling aldus branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De maatregelen die nu al meer dan een maand gelden hakken er namelijk hard in bij ondernemers. De horeca snakt dan ook naar verlichting van die maatregelen. „Wij denken dat Nederland ook snakt naar ontspanning die de horeca kan bieden.”

Ook het verbieden van evenementen waarvoor een vergunning nodig is tot 1 september, noemt KHN begrijpelijk maar een grote teleurstelling. „Wel biedt deze beslissing in ieder geval eindelijk meer duidelijkheid.”

Dat de maatregelen voor de horeca niet verlicht zouden worden begrijpt KHN omdat de volksgezondheid het allerbelangrijkste is. De branche heeft echter al aan protocollen gewerkt om open te kunnen zijn met inachtneming van de 1,5 metereconomie. KHN hoopt op een reactie van de overheid om die plannen voor half mei vorm te kunnen geven zodat de sector mogelijk dan weer open kan. „We gaan keihard door met de voorbereiding voor de dag waarop er een versoepeling van maatregelen voor de horeca komt.”