Nieuws/Binnenland
1827250
Binnenland

Rotterdamse PVV verliest zetel aan Denk

Denk-leider Tunahan Kuzu.

Denk-leider Tunahan Kuzu.

ROTTERDAM - Nieuwkomer Denk komt met vier zetels in de Rotterdamse gemeenteraad, de PVV met slechts een zetel. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag die burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft bekendgemaakt.

Denk-leider Tunahan Kuzu.

Denk-leider Tunahan Kuzu.

De partij van Tunahan Kuzu is daarmee de grootste nieuwe binnenkomer in de Rotterdamse raad.

In de voorlopige uitslag van woensdagavond had PVV nog twee zetels en Denk drie zetels. Bij de andere partijen zijn geen verschuivingen.

Leefbaar Rotterdam is de grootste in Rotterdam met elf zetels, gevolgd door VVD, D66, PvdA, en GroenLinks (alle 5). CDA, SP en Nida komen op twee zetels. ChristenUnie-SGP, de Partij voor de Dieren en 50PLUS haalden elk een zetel.

Iets makkelijker

Een middencollege met D66, PvdA, GroenLinks en gedoogsteun van andere linkse partijen zoals Denk wordt getalsmatig nu iets makkelijker. Leefbaar Rotterdam en VVD willen een breed gedragen stadsbestuur waar juist ook ruimte is voor GroenLinks, D66 en PvdA. Deze partijen hebben herhaaldelijk aangegeven een samenwerking met Leefbaar lastig te vinden vanwege de banden die de partij onderhoudt met Forum voor Democratie.

Vrijdagmiddag is er wederom een overleg tussen alle partijen. Dan wordt er gesproken over het aanstellen van een verkenner. Deze persoon moet in kaart brengen welke combinaties mogelijk en wenselijk zijn.