Nieuws/Binnenland
1827373
Binnenland

Massaal ’njet’ bij referendum over Wiv

Sylvana Simons wint toch zetel

AMSTERDAM - GroenLinks is met 10 zetels de grootste partij geworden in Amsterdam, zo blijkt vrijdag na de telling van de stemmen. 204.795 kiezers in de hoofdstad stemden bij het referendum tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. 98628 Amsterdammers stemden voor.

Denk en Forum voor Democratie eindigen volgens de laatste telling op 3 zetels, zo maakte waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen vrijdagochtend bekend.

Bij1, de partij van Sylvana Simons, krijgt 1 zetel. Simons haalde 5055 voorkeurstemmen. Als Simons de gemeenteraad in gaat, moet ze voor komende donderdag woonachtig zijn in Amsterdam. Nu woont ze nog in Duivendrecht.

Overigens heeft Thierry Baudet ook zoveel voorkeurstemen behaald dat hij in de gemeenteraad zitting zou kunnen nemen. Hij heeft al aangegeven niet in de raad van Amsterdam te gaan zitten. Voor Forum voor Democratie zullen Annabel Nanninga, Anton van Schijndel en Kevin Kreuger in de raad komen.

Uit de definitieve uitslag van de gemeente Amsterdam blijkt dat de opkomst 52,2 procent was.

D66 zakt van 14 naar 8, de PvdA van 10 naar 5 zetels en de SP van 6 naar 3. De Partij voor de Dieren heeft 3 zetels bemachtigd, tegen één in 2014. De VVD blijft gelijk op 6 zetels en de Partij van de Ouderen, CDA en ChristenUnie hebben 1 zetel.

Hiermee krijgt de Amsterdamse gemeenteraad een recordaantal van twaalf partijen. Aan de verkiezingen deden maar liefst 28 partijen mee.

Het duurde lang

Het tellen van de stemmen was in Amsterdam een megaklus, omdat er ook is gestemd op het landelijk referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de stadsdeelcommissies. Hoewel de gemeente extra tellers had ingezet op de 560 stembureaus, lukte het niet om zoals gebruikelijk woensdag rond middernacht een tussenstand te geven van 85 tot 90 procent van de stemmen.

De Amsterdamse traagheid wekte in Rotterdam verbazing: