Nieuws/Binnenland
182758117
Binnenland

Twee mannen voor de rechter na dood Jacky Vermeulen

Yerro de J. met zijn advocaat Merlin Vos en Michael van D. met zijn advocaat Serah Jap-A-Joe.

Yerro de J. met zijn advocaat Merlin Vos en Michael van D. met zijn advocaat Serah Jap-A-Joe.

Utrecht - Twee mannen (25 en 27 jaar oud) komen maandag voor de rechter in Utrecht. Ze staan terecht op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Jacky Vermeulen. Het werd slachtoffer eind mei 2020 dood gevonden in de slaapkamer van een woning aan de Vulcanusdreef in Utrecht.

Yerro de J. met zijn advocaat Merlin Vos en Michael van D. met zijn advocaat Serah Jap-A-Joe.

Yerro de J. met zijn advocaat Merlin Vos en Michael van D. met zijn advocaat Serah Jap-A-Joe.

De verdachten zouden de 22-jarige Jacky Vermeulen zeven minuten lang op zijn buik op een bed hebben vastgehouden, waardoor hij overleed. Hij werd aangetroffen met zijn hoofd over de bedrand.

Feestje

Op 24 mei 2020 kwam er een melding binnen bij de politie over een feestje aan de Vulcanusdreef dat uit de hand was gelopen. Iemand zou door het lint zijn gegaan en moest in bedwang worden gehouden.

Toen een agent de slaapkamer binnenkwam lag Jacky op het bed, en hielden twee mannen - de verdachten - hem vast. Eén van de verdachten zei: „Jacky, ik ga je nu loslaten, geen gekke dingen doen.” Maar: Jacky reageerde nergens meer op. De agenten tilden hem van het bed en begonnen te reanimeren. Dat ging moeizaam. De agent zei dat de lucht die hij inblies nauwelijks voorbij het borstbeen kwam.

Vechtpartij

Volgens getuigen zou Jacky lachgas en drank hebben gebruikt eerder die avond. Er ontstond een woordenwisseling, waarna Yerrel de J. - een van de verdachten - Jacky een duw gaf. Een vechtpartij volgde.

Het slachtoffer zou hebben geschreeuwd dat hij wilde praten, maar gedroeg zich agressief. Michael van D. en Yerrel de J. zouden in de slaapkamer op hem hebben geprobeerd in te praten. Dat leek te lukken. Ondertussen was de politie ingeschakeld, zo luidt de getuigenverklaring.

"Je hoeft mij niet te vertellen wat ik moet doen"

Hoewel het er in de slaapkamer in eerste instantie gemoedelijk aan toe leek te gaan, ging bij Jacky plots de knop om volgens Yerrel de J. Het slachtoffer zou de verdachte een kopstoot hebben willen geven, en gezegd hebben: „Je hoeft mij niet te vertellen wat ik moet doen.”

Jacky zou hevig tegen hebben gestribbeld tijdens de schermutseling. Volgens Michael van D. probeerde hij op te staan. Volgens getuigen zou hij steeds achter Yerrel de J. zijn aangegaan. Michael van D. zegt maandag: „Hij was zo agressief in de richting van Yerrel.”

Geen hartslag meer

Binnen vijf minuten na de melding arriveerden agenten. Michael van D. liet Jacky toen los: „Jacky, ik laat je nu los, geen gekke dingen doen.”

Michael van D. verklaart: „Pas toen de agenten binnenkwamen kon ik ontspannen. Maar toen begon de nachtmerrie pas.” De agenten constateerden dat het slachtoffer geen hartslag meer had. Van D. denkt hem hooguit 2 à 3 minuten in bedwang te hebben gehouden. Van D. verklaart ook dat hij het gevoel kreeg Jacky niet eerder los te kunnen laten: „Hij wilde Yerrel aanvliegen en hem in elkaar slaan.”