Nieuws/Buitenland
1827849
Buitenland
Gijzeling in Trèbes

’Ik ben een IS-soldaat!’

Gijzelnemer Zuid-Franse supermarkt neergeschoten

De dader eist volgens Franse media de vrijlating van Salah Abdeslam (op foto).

De dader eist volgens Franse media de vrijlating van Salah Abdeslam (op foto).

Trèbes - UPDATE - De man die in een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes acht mensen in gijzeling hield, is door de politie doodgeschoten. Volgens de autoriteiten vielen bij de gijzeling twee doden en in totaal zestien gewonden: de slager van de supermarkt zou één van de doden zijn. Daarvoor zou hij twee mensen die hij van hun auto beroofde, hebben neergeschoten. Zeker één, mogelijk twee slachtoffers zijn hierbij overleden.

De dader eist volgens Franse media de vrijlating van Salah Abdeslam (op foto).

De dader eist volgens Franse media de vrijlating van Salah Abdeslam (op foto).

Onze correspondent is in Frankrijk. Haar tweets lees je onder aan dit artikel.

IN HET KORT:

  • Schutter reed in op vier joggende agenten, schiet op hen en verwondt agent
  • Twee mensen in auto neergeschoten in Carcassonne tijdens carjacking
  • Dodelijke slachtoffers tijdens gijzeling in supermarkt in Trèbes
  • Hoge militair raakt zwaargewond
  • Dader doodgeschoten tijdens inval door politie
  • Franse media: dader is de 26-jarige Redouane Lakdim, een bekende van de politie
  • IS eist aanslag op, president Macron spreekt van terreur

Een zwarte dag voor Frankrijk - alweer. Een terrorist zorgde vrijdag voor drie doden en zeker zestien gewonden. Hij opende eerst het vuur op een groepje politieagenten in het historische stadje Carcassonne, waardoor een agent gewond raakte. Vervolgens schoot hij een automobilist dood voordat hij de aanwezigen in een supermarkt in het nabijgelegen Trèbes in gijzeling nam.

Sinds 11.00 uur verschanste de gijzelnemer zich in de vestiging van een Super U. Het zou gaan om een 26-jarige man van Marokkaanse komaf, een bekende van de inlichtingendiensten. Franse media melden dat hij Redouane Lakdim heet. Ook zou hij bekend zijn bij de veiligheidsdiensten vanwege mogelijke radicalisering, al ontstond daar later onduidelijkheid over.

Rond de 300 agenten werden opgetrommeld. De gijzelnemer zou een of meer granaten bij zich hebben gehad en hebben geroepen: „Ik ben een IS-soldaat!” en „Allah is groot!”. De schutter zou de vrijlating hebben geëist van Salah Abdeslam, de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft. Abdeslam zit vast in Frankrijk.

IS heeft de aanslag opgeëist.

Moeder gearriveerd

De moeder en zus van de schutter arriveerden ook bij de supermarkt om te helpen bij de onderhandelingen, zo schrijft La Dépêche. Andere familieleden van de verdachte, die in het nabijgelegen Carcassonne wonen, zijn opgepakt.

De politie heeft ondanks massale inzet niet kunnen voorkomen dat er slachtoffers vielen in de supermarkt. De schutter zou een luitenant-kolonel, die met zijn toestemming werd geruild voor een gegijzelde vrouw in de supermarkt, hebben neergeschoten. Hij is zwaargewond. Ook zou hij de slager van de winkel hebben gedood.

De hoge militair die met zware verwondingen in het ziekenhuis ligt, wordt geëerd om zijn heldhaftige optreden. Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, meldt: „Zijn heldhaftigheid en moed verdienen respect.”

Lijken in Carcassonne

In de buurt van de historische burcht in Carcassonne heeft de schutter volgens Franse media vóór de gijzeling twee mensen van hun auto beroofd en beschoten. De vakbond van de politie bevestigt dat één van deze inzittenden door zijn hoofd is geschoten. Onduidelijk is of allebei de slachtoffers zijn overleden. Volgens de laatste berichten zouden er twee gewonden in kritieke toestand zijn.

Agenten aangevallen

Eerder deze ochtend werden vier agenten in burger tijdens het joggen aangevallen in Carcassonne. Zeker één man probeerde hen rond 10.30 uur eerst aan te rijden en beschoot hen vervolgens met een pistool. Naar het lijkt gebruikte de schutter de auto die hij daarvoor had gestolen.

De politiemannen waren niet gewapend en doken direct op de grond. Eén van hen raakte bij de schietpartij gewond. De politie bevestigt dat hij niet in levensgevaar verkeert. Volgens Franse media weigerde het wapen van de schutter tijdens de aanval.

Franse media schrijven dat de dader na de aanval op de agenten op de vlucht sloeg en vervolgens de supermarkt in rende, waarna de gijzeling plaatsvond.

’Terreur’

Volgens de Franse president Emmanuel Macron heeft de gijzeling in een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes alles weg van een terroristische aanval. De minister van Binnenlandse zaken tweette dat hij onderweg was naar Trèbes.

Trèbes ligt 5 kilometer verwijderd van Carcassonne, een toeristenplaats in de regio Aude waar veel Nederlanders wonen of overwinteren.

Ben jij in Trèbes en krijg je iets mee van de situatie? Mail naar [email protected] of gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952 - ook voor het sturen van foto’s en video’s.

Gijzeling in TrèbesLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover