Nieuws/Binnenland
1828065
Binnenland

’Zelfs officier van justitie deed kwetsende uitspraken’

Gilly stopt met ijssalon na racisme: ’Traumatische ervaring’

HILVERSUM - Gilly Emanuels werd geteisterd, gediscrimineerd en vervolgens ook nog eens niet serieus genomen. De Surinaamse is er nu klaar mee; ze stopt definitief met haar ijssalon/eethuis ’t Perronnetje in Hilversum. „Ik voel me behoorlijk in de steek gelaten.”

„Ik heb geprobeerd om de draad weer op te pakken en door te gaan, maar het mocht niet baten”, schrijft ze op Facebook. „Om daar in de winkel te staan, het gevoel te hebben dat de autoriteiten je niet serieus hebben genomen, waarbij zelfs een officier van justitie de nodige kwetsende uitspraken heeft gedaan en die jongens er makkelijk mee wegkomen, dat vreet aan me.”

Vlag met poep

De onderneemster was vorig jaar het doelwit van racistische hangjongeren, die een steen door haar winkelruit gooiden en de meest kwetsende kreten naar haar hoofd slingerden. Een Surinaamse vlag werd besmeurd met poep en voor de deur achtergelaten. Een golf van verontwaardiging ging door het land nadat De Telegraaf publiceerde over de geterroriseerde onderneemster.

Het kostte Gilly allemaal veel energie, ook heeft ze financiële schade. „Ik merk nu pas wat voor traumatische ervaring dat hele gedoe met zich heeft meegebracht. Dan kom je op het punt waarop je moet zeggen, laat los waar je niet meer gelukkig van wordt.”

’In de steek gelaten’

De vrouw voelt zich behoorlijk in de steek gelaten. „Ik als zwarte vrouwelijke ondernemer, en ja, dit schrijf ik bewust op, heb van de politiek het gevoel gekregen dat mijn zaak niet ernstig genoeg is. Had het een verschil uitgemaakt als ik een witte Hollandse vrouw of met een joodse achtergrond door zwarte jongeren of islamitische jongeren was belaagd? Ja, durf ik bijna volmondig te beamen.”

Gilly hoopt in de toekomst elders in het land ’wel goed, veilig en vrij’ te kunnen ondernemen.