Nieuws/Binnenland
1828121
Binnenland

Sprong in het diepe voor oud-zwemmer

Van der Weijden duikt op in gemeenteraad Waalwijk

WAALWIJK - Oud-zwemmer Maarten van der Weijden heeft genoeg voorkeursstemmen gekregen om in de gemeenteraad van Waalwijk te komen. Hij was kandidaat voor VVD. Toch wordt hij nog geen raadslid. Hij wil eerst in augustus de Elfstedentocht zwemmen. Als dat klaar is en er een zetel beschikbaar komt, wil hij wel in de gemeenteraad.

Van der Weijden woont in Waspik, dat onder Waalwijk valt. De olympisch kampioen op de 10 kilometer in 2008 was vorig jaar al lijstduwer voor de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen.

In het Utrechtse Montfoort werd Mat Herben, in het verleden fractievoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn, verkozen voor de plaatselijke partij Lokaal Montfoort. Hilbrand Nawijn, die destijds ook actief was voor de LPF, is weer verkozen in Zoetermeer, waar hij al eens wethouder was.

Acteur en presentator Marc Klein Essink (VVD, Waterland), cabaretier Vincent Bijlo (Perspectief 21, Bunnik), oud-voetballers René Eijkelkamp (Gemeentebelangen Dalfsen) en Lex Schoenmaker (CDA, Den Haag) en darter Raymond van Barneveld (Groep de Mos, Den Haag) kwamen niet in de raad. Ook Annemarie Pronk, winnares van Heel Holland Bakt, kreeg geen zetel in Den Haag. Ze was lijstduwer voor ChristenUnie-SGP. Snowboarder Dimi de Jong (CDA, Den Haag), hockey-international Bob de Voogd (plan!, Helmond), presentator Eric Corton (GroenLinks, Amsterdam) en muzikant Ernst Jansz (Progressief Akkoord/GroenLinks, Deurne) werden ook niet verkozen.