Nieuws/Buitenland
1828704717
Buitenland

Muurschildering ’Banksy’ opgedoken bij verlaten Britse gevangenis: ’Briljante kunst’

Is het een Banksy? Oordeel zelf.

Is het een Banksy? Oordeel zelf.

READING - Op de muur van een oude gevangenis in het Britse Reading is een wandschildering opgedoken die erg veel aan het werk van graffitikunstenaar Banksy doet denken. De straatkunst is nog niet ’opgeëist’. Het bewuste gebouw in het zuiden van Engeland is al langere tijd inzet van een discussie over de bestemming ervan: voorstanders zien er graag een kunstcentrum verrijzen.

Is het een Banksy? Oordeel zelf.

Is het een Banksy? Oordeel zelf.

Eerder dook in het Britse Bristol een muurschildering op van de mysterieuze kunstenaar Banksy. Dat kunstwerk toont een oudere vrouw die in een zakdoek niest terwijl haar kunstgebit eruit vliegt.

Het kunstwerk trekt de belangstelling deze week in Reading.

Het kunstwerk trekt de belangstelling deze week in Reading.

Nu het gaat om een gevangene die met aan elkaar geknoopte beddenlakens probeert te ontsnappen door naar beneden te klauteren. Onderaan het geïmproviseerde touw bungelt een typemachine. Het is mogelijk een verwijzing naar Oscar Wilde (1854-1900), een schrijver en dichter van Ierse afkomst die in Engeland vast kwam te zitten na een relatie met een man.

Het werk op de voormalige gevangenis is ’s nachts gemaakt, meldt de BBC. Niemand heeft zich nog officieel voor de - illegale - graffititekening gemeld, maar alle vingers wijzen al naar Banksy. „Ik geloof dat dit een van Banksy’s beste straatwerken moet zijn, het is zowel humoristisch als politiek aangrijpend. Een briljant kunstwerk”, zegt Vince John, een kunstverkoper uit Bristol.

Groepjes mensen zijn polshoogte gaan nemen in Reading en verzamelen zich bij het werk, is te zien op beelden van Britse media. Op de locatie komen mogelijk nieuwe woningen, maar dat stuit op verzet van creatievelingen die er een plek voor kunst van willen maken. Het pand staat sinds 2019 te koop.

Wie Banksy is, is nog altijd een raadsel. Wel is bekend dat hij afkomstig is uit Bristol. Met zijn werk uit hij kritiek op de maatschappij. Geregeld duiken zijn kunstuitingen op op plaatsen waar iets aan de hand is, meestal in de vorm van een muurschildering.