Nieuws/Binnenland
1829092141
Binnenland

Ziekenhuis Leeuwarden legt dataverkeer stil na cyberaanval

Leeuwarden - Hackers hebben een poging gedaan in te breken in de systemen van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Het ziekenhuis heeft uit voorzorg alle dataverkeer met de buitenwereld afgesloten. Daardoor kunnen patiënten niet bij hun medische dossiers, is geen uitwisseling met andere ziekenhuizen mogelijk en kunnen medewerkers niet vanuit huis werken.

„Er wordt nog onderzoek gedaan, we weten nog niet alles”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Hij benadrukt dat de zorg voor patiënten doorgaat. Ook interne communicatiesystemen werken nog.

Of de hack is gelukt of afgewend, kan het ziekenhuis nog niet zeggen. MCL heeft een crisisteam gevormd en ook hulp ingeroepen van deskundigen van buitenaf. De woordvoerder kon woensdagmiddag ook nog niet vertellen of aangifte is gedaan bij de politie.

Citrix-servers

De cyberaanval is waarschijnlijk gepleegd op de zogeheten Citrix-servers die het ziekenhuis gebruikt. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft maandag gewaarschuwd voor een „zeer ernstige kwetsbaarheid” in deze systemen. Door het stilleggen ervan hoopt het ziekenhuis te voorkomen dat „kwaadwillenden bij bedrijfsgegevens kunnen komen.” Hoelang de situatie gaat duren, durft Medisch Centrum Leeuwarden nog niet te zeggen.

Voor de problemen met Citrix bestaat nog geen beveiligingsupdate. Wel heeft het Amerikaanse softwarebedrijf codes gepubliceerd die systeembeheerders kunnen invoeren om de risico’s te beperken. MCL zegt alle maatregelen te hebben genomen die Citrix heeft geadviseerd.