Nieuws/Buitenland
1829331
Buitenland

Vergiftiging Skripal krijgt serieuze gevolgen

Frans-Duitse maatregelen tegen Moskou op komst

BRUSSEL - Frankrijk en Duitsland zullen in de komende dagen ,,gecoördineerde en evenwichtige’’ maatregelen aankondigen als reactie op de Russische aanslag met zenuwgas op een voormalig dubbelspion in het Engelse Salisbury. Dat maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend op een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Angela Merkel na afloop van een EU-top in Brussel.

Macron wilde niet ingaan op de vraag of daarbij ook Russische diplomaten het land uit worden gezet. De Europese Unie besloot donderdag haar ambassadeur uit Moskou vier weken terug te roepen voor overleg.

Eerder heeft Londen al 23 Russen uitgewezen als reactie op de gifaanval op Sergej Skripal, waarop Moskou antwoordde met dezelfde maatregel voor Britse diplomaten.

Premier Mark Rutte beaamde dat er overleg op Europees niveau over mogelijke maatregelen volgt de komende dagen en weken, maar hij wilde daar niet niet op vooruitlopen. Volgens EU-president Donald Tusk neemt maandag al minstens één lidstaat maatregelen. Wellicht is dat Letland.