Nieuws/Binnenland
1829392
Binnenland

EXCLUSIEF - Dramatische brief moeder Stien

’Willem mag niet op mijn begrafenis komen’

Van links naar rechts: Stien, Sonja, Gerard, Willem sr., Astrid en Wim Holleeder (1966)

Van links naar rechts: Stien, Sonja, Gerard, Willem sr., Astrid en Wim Holleeder (1966)

Amsterdam - De hoogbejaarde moeder van Willem Holleeder wil haar zoon niet op haar begrafenis als ze overlijdt. In een heftige, maar kraakheldere brief aan justitie doet ze haar verhaal.

Van links naar rechts: Stien, Sonja, Gerard, Willem sr., Astrid en Wim Holleeder (1966)

Van links naar rechts: Stien, Sonja, Gerard, Willem sr., Astrid en Wim Holleeder (1966)

Ook wil de 82-jarige Stien Leipoldt niet dat haar zoon toestemming krijgt van justitie haar in het ziekenhuis te bezoeken, mocht haar iets overkomen. Dat schrijft Holleeders moeder in de hartverscheurende brief aan justitie. De zus van Willem Holleeder, Astrid, las de brief vrijdag voor tijdens een zitting in de zaak tegen Holleeder. Zij wil duidelijk maken dat niet alleen zij, maar haar hele familie door haar broer werd geterroriseerd en met de dood bedreigd.

Begrafenis

„Geachte dames en heren”, begint Stien Leipoldt, die net als haar dochters Sonja en Astrid om veiligheidsredenen moest verhuizen.

„Hierbij deel ik u mede dat wanneer ik, J.W. Leipoldt, geboren op 19-12-1935, moeder van Willem Holleeder in het ziekenhuis zou moeten verblijven of kom te overlijden, ik onder geen beding wil dat Willem Holleeder op bezoek komt in een ziekenhuis of afscheid neemt op mijn begrafenis en tijdens mijn begrafenis. De reden hiervan is dat ik weet dat dan mijn andere kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen gevaar lopen, wanneer hij de inrichting zou mogen verlaten. Hoogachtend, J.W. Leipoldt.”

’(Klein-)kinderen in gevaar’

In een tweede brief aan Justitie doet de moeder van Holleeder een dringend beroep haar zoon vooral in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te houden. Deze brief werd vanmiddag door Astrid Holleeder in de rechtszaal voorgelezen. „Als Willem uit de EBI zou komen dan is de veiligheid van mijn kinderen en kleinkinderen in gevaar. Die heeft hij rechtstreeks bedreigd in zijn laatste woord toen hij zei: ’ik zal mijn zusters en hun kinderen niets aandoen’. U denkt misschien, hij zegt dat hij ze misschien niets zou doen. Alleen weet hij dat u dat niet begrijpt, maar ik begrijp het heel goed wat Willem zegt. Hij dreigt mijn kleinkinderen hetzelfde te doen als mijn kinderen te vermoorden en daar mag hij de kans niet voor krijgen.”

De brief vervolgt: „Die kans krijgt hij wel als hij niet meer in de EBI zit. Willem is al betrapt. Hij heeft geprobeerd mijn dochters dood te laten schieten. Mijn jongste dochter eerst, de advocaat, maar voordat hij weer vast ging was hij al met mijn oudste dochter bezig. Daar had hij de opdracht al voor gegeven.”

’Willem wil wraak’

„U heeft nu zelf ook gezien waar hij toe in staat is. Hij regelt in de EBI nog mensen om hun te vermoorden. En hij zit nog wel in de beveiligde EBI. Laat staan als hij straks weer gewoon met andere gevangenen in contact komt. Dan regelt hij zo voor een boel geld of hij vlucht en regelt het buiten de gevangenis want Wim gaat echt niet levenslang zitten en hij rust niet voordat hij wraak heeft genomen op de mensen die zorgen dat hij zijn straf krijgt.”

„Wat erg voor een moeder van 81 jaar om deze brief te moeten schrijven maar ik moet wel voor de veiligheid van mijn kinderen en kleinkinderen. U denkt misschien wat dramatisch, maar niemand kan zich indenken of begrijpen dat zoiets zal gebeuren. U kunt het zich niet voorstellen en daarom denkt u dat het niet zal gebeuren en daar rekent Willem op. Ik hoop dat u mijn brief serieus neemt, want als het gebeurt dan is het te laat en is het niet meer te overzien. Met vriendelijke groeten, JW Leipoldt.”