Nieuws/Binnenland
1829970110
Binnenland

Mogelijk nieuwe maatregelen

Extra overleg kabinet over stijgend aantal coronabesmettingen

Den Haag - Het kabinet last zondag een extra crisisberaad in over de oplopende corona-infecties. Mogelijk wordt het beraad van zondag in het Catshuis gevolgd door een persconferentie op dinsdag waarop extra maatregelen worden aangekondigd.

Volgens een betrokkene zullen de beperkingen in lijn liggen met het ’versnellingspakket’ van november, toen zogeheten ’doorstroomlocaties’ als pretparken, dierentuinen, musea, bioscopen en zwembaden voor twee weken dicht moesten. De maatregel had ’enig effect’, zo zei premier Rutte afgelopen week.

Ook een verlengde kerstvakantie voor de scholen, met daarin een week thuisonderwijs, ligt op tafel. Het sluiten van niet-essentiële winkels is eveneens een optie. Het zou een vergaande maatregel zijn, waartoe Nederland zelfs op het toppunt van de eerste golf niet heeft besloten.

Rutte zei tijdens zijn persconferentie van afgelopen week al dat het kabinet extra maatregelen niet uitsloot als het aantal besmettingen zou blijven stijgen. Die zouden dan nog voor de kerst worden aangekondigd.

Bij het informele overleg van zondag in het Catshuis zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Behalve Rutte en de vicepremiers De Jonge, Ollongren en Schouten zijn ook de ministers Hoekstra, Wiebes, Koolmees, Van Ark, Grapperhaus en Slob aanwezig.

Aanleiding om nieuwe maatregelen te overwegen, is het stijgend aantal besmettingen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8.894 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede coronagolf. Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.