Nieuws/Binnenland
1830039538
Binnenland

Windkracht 8

Tropische strorm raast naar ABC-eilanden: Curaçao voert avondklok in

Willemstad zet zich schrap voor een tropische storm.

Willemstad zet zich schrap voor een tropische storm.

WILLEMSTAD - Tropische stormwaarschuwingen voor Aruba, Bonaire, Curaçao en Margarita nu de verwachte tropische storm razendsnel op de eilanden afkomt. De storm wordt woensdagavond op de eilanden verwacht en zal volgens de meteorologische diensten de ABC-eilanden zuidelijk passeren.

Willemstad zet zich schrap voor een tropische storm.

Willemstad zet zich schrap voor een tropische storm.

Momenteel bevindt de storm zich nog ongeveer 500 km ten oosten van Curaçao. Het trekt met een snelheid van 43 kilometer per uur naar het westen tot noordwesten. De gemiddelde windsnelheden liggen rond 65 km/uur en dat komt overeen met windkracht 8, aldus Weeronline. Op Curaçao, Aruba en Bonaire geldt ook code rood.

De verwachting is dat er windstoten zullen komen van ruim 90 km/uur. In dat geval is sprake van orkaan Bonnie. Momenteel geldt een tropische stormwaarschuwing voor Margarita, Aruba, Bonaire, Curaçao en de kust van Venezuela en Colombia.

Avondklok

Curaçao voert woensdag vanwege de dreiging van een tropische storm vanaf 16:00 uur ‘s middags een avondklok in, meldde minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas dinsdag. Dat betekent dat niemand zich vanaf dat tijdstip zonder toestemming op straat mag vertonen.

Alle niet-essentiële bedrijven moeten om 15.00 uur de deuren sluiten. Het openbaar vervoer rijdt woensdag tot 16.00 uur ’s middags. Alle overheidsdiensten zijn woensdag de hele dag gesloten.

Op alle drie de eilanden worden maatregelen genomen. De regering van Aruba stuurt alle ambtenaren woensdagmiddag naar huis. Zij zijn de rest van de dag en donderdag vrij. Scholen mogen niet open op donderdag en vrijdag. Op de eilanden worden ziekenhuizen in paraatheid gebracht, wat onder meer betekent dat niet-spoedeisende operaties en afspraken worden verplaatst.