Nieuws/Binnenland
1830297
Binnenland

Politie veegt Wallen schoon

Bijna 100 Britse hooligans gearresteerd

Veel tumult in Amsterdam: de politie treedt keihard op (zie video hieronder).

Veel tumult in Amsterdam: de politie treedt keihard op (zie video hieronder).

AMSTERDAM - Update 21.20 uur - In Amsterdam zijn vrijdag rond de negentig Engelse voetbalhooligans aangehouden die zich ernstig hebben misdragen in de binnenstad van Amsterdam. De grootste groep, zo’n vijftig man, werd rond 19.00 uur door de Mobiele Eenheid op de Oudezijds Voorburgwal op de Wallen in de kraag gevat. Sindsdien lijkt de meeste narigheid voorbij, meldt een politiewoordvoerder.

Veel tumult in Amsterdam: de politie treedt keihard op (zie video hieronder).

Veel tumult in Amsterdam: de politie treedt keihard op (zie video hieronder).

Onze verslaggever Richard van de Crommert was op de Wallen. Lees zijn tweets terug onderaan dit artikel.

Agenten veegden een deel van de Wallen vrijdagavond hardhandig schoon. Eén agent zou zijn mishandeld. Ook degene die door de politie wordt aangewezen als de dader is naar het ziekenhuis gebracht.

Ondertussen keert de rust weer terug nadat ongeveer 4500 Engelse voetbalfans vrijdag in Amsterdam waren voor de oefeninterland van Oranje tegen Engeland in de Amsterdam ArenA, waarvan een grote groep op de Wallen. Vooral daar was het lange tijd onrustig.

Flesjes bier werden naar agenten geslingerd en onschuldige mensen werden natgegooid. Eerdere berichten dat fietsen in de gracht zouden zijn gegooid, kan een politiewoordvoerder niet bevestigen, maar duidelijk is dat de Engelsen flink hebben huisgehouden. En dat de politie besluit in te grijpen, waarbij ook onschuldige supporters niet worden gespaard (zie video hieronder).

„Het was nodig”, reageert een woordvoerder. „Op enig moment wordt dan de beslissing genomen een charge uit te voeren. Vooraf wordt goed gewaarschuwd hoor, dat mensen weg moeten. En als iemand met een wapenstok naar je toe rent, is het wel duidelijk dat je niet moet blijven staan.”

Supporters zonder kaartje

Rond 20.45 uur, toen de wedstrijd begon, waren er nog enkele honderden Engelsen in het Wallengebied. „Kennelijk zijn zij zonder kaartje hier naartoe gekomen”, aldus de politiewoordvoerder.

Plassen

Op Twitter klagen mensen dat een Engelse fan zelfs op onschuldige Amsterdammers zou urineren. „Zag net uit ons raam dat een Engelse dronken voetbalsupporter vanaf de bovenste verdieping van het hotel naar beneden op de mensen op straat stond te pissen”, schrijft iemand. Veel Amsterdammers laten op sociale media weten helemaal klaar te zijn met de Engelsen.

’s Middags werden er overigens nauwelijks boetes uitgedeeld voor het drinken van alcohol op straat vanwege „de de-escalerende werking.”

Leedvermaak

Een groepje toeristen in een sloep werd eerder op de dag getrakteerd op een bierdouche van de schreeuwende Britten. Op beelden is te zien hoe de toeristen vrolijk zwaaien naar de lallende supporters op de Liesdelsluis, tot ze onder de brug door varen en plots bespoten worden met een lading bier. Onder luid gejuich van de Britten duiken de toeristen ineen om de spetters gerstenat te ontwijken.

Donderdag al problemen

Donderdag werden er al bij opstootjes in het centrum van de hoofdstad 25 Engelse hooligans gearresteerd.

Eerder op vrijdag bleek uit video’s op fansites dat de Engelsen lallend en brallend door het centrum trokken. Een van hen sprong in de gracht.

’Waar zijn de Hollanders?’

De hooligans hielden zich vooral op in het Wallengebied. In de rest van de hoofdstad was de sfeer volgens de woordvoerder gemoedelijk.

De Engelsen hebben veel vertrouwen in de wedstrijd vrijdag tegen het Nederlands Elftal. „Ik ken geen enkele speler van Oranje”, vertellen ze aan De Telegraaf. „Speelt Arjen Robben nog?”

Een ander vraagt zich af waar de duizenden Oranjefans zijn: befaamd op ieder WK, maar niet te vinden in Amsterdam. „Het is zo rustig hier”, vertelt een jongen, niet sarcastisch bedoeld. „We hadden op meer sfeer gehoopt.”

In het Wallengebied hielden zich ook supporters van enkele Nederlandse clubs op. In totaal vijftig mensen werden daarom gecontroleerd, „zodat zij uit de anonimiteit werden gehaald. Als ze al van plan waren narigheid uit te halen, wisten ze daardoor wel beter”, aldus de politiewoordvoerder.