Nieuws/Buitenland
1830471925
Buitenland

Laaiend China: president Taiwan zoekt de confrontatie

President Tsai Ing-wen

President Tsai Ing-wen

BEIJING - China heeft laaiend gereageerd op een toespraak van de president van Taiwan, een land dat door het communistische regime als afvallige provincie wordt beschouwd. Volgens de machthebbers in Beijing zoekt Taiwan de confrontatie. Ook zou president Tsai Ing-wen de feiten verdraaien.

President Tsai Ing-wen

President Tsai Ing-wen

De Chinese leiding reageerde op de aankondiging van Tsai om de defensie van het land verder te versterken, gezien de jongste ontwikkelingen met China. Ze sprak op de nationale feestdag van Taiwan, een eiland voor de Chinese kust. Taiwan werd in 1949 gesticht.

De verdere uitbouw van de verdediging moet ervoor te zorgen dat niemand Taiwan kan dwingen het pad te accepteren dat China voor het land heeft uitgestippeld, aldus Tsai. Dat pad betekent geen vrije en democratische manier van leven voor Taiwan, zei ze. „We hopen op een versoepeling van de betrekkingen tussen beide staten en zullen niet overhaast handelen. Maar er mogen absoluut geen illusies zijn dat het Taiwanese volk onder druk zal buigen.”

De Chinese president Xi Jinping had zaterdag nog gesproken over een „hereniging” met Taiwan, die er volgens hem „vroeger of later” zal komen. De spanningen tussen de twee landen waren de laatste dagen al flink opgelopen, onder meer doordat Chinese militaire vliegtuigen dagen achtereen door het luchtruim bij Taiwan vlogen.