Nieuws/Buitenland
1830775
Buitenland

Trump tekent met tegenzin staatsbegroting

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder de nieuwe staatsbegroting. Trump had uren eerder nog gedreigd een veto uit te spreken en waarschuwde het Congres dat hij „nooit meer een andere wet zoals deze” zal ondertekenen.

„Mijn belangrijkste plicht is het veilig houden van Amerika. Niets is belangrijker dan dat”, zei Trump in het Witte Huis. Hij benadrukte ontevreden te zijn over „een hoop dingen” in de meer dan 2000 pagina’s tellende begroting. „Niemand heeft het gelezen. Het is pas een paar uur oud.”

Trump had geen geheim gemaakt van zijn kritiek op de begroting, die met steun van Democraten en Republikeinen is goedgekeurd door het Congres. De president schreef vrijdag op Twitter een veto te overwegen, onder meer omdat de muur bij de grens met Mexico „niet volledig gefinancierd is.”

Een veto van Trump had een nieuwe ’shutdown’ tot gevolg kunnen hebben. Dat betekent dat niet-essentiële overheidsdiensten tijdelijk de deuren moeten sluiten. Het dreigement van Trump een veto uit te spreken kwam naar verluidt als een verrassing voor zijn eigen medewerkers en Congresleden.