Nieuws/Buitenland
1831052882
Buitenland

Dubai maakt regenbuien met drones om hittegolf te lijf te gaan

Dubai - In Nederland klagen we soms als het regent. Hoe anders is dat in Dubai. In het emiraat worden drones ingezet om zelf regen te maken.

Omdat moeder natuur niet meewerkt, heeft Dubai zijn eigen manier bedacht om regen te creëren. De stad in de Verenigde Arabische Emiraten zet nieuwe drone-technologie in die wolken ’elektrocuteert’ om regen te produceren. Het elektrocuteren zorgt ervoor dat de „wolken samenklonteren en dus neerslag vormen”, zegt Britse professor Maarten Ambaum, die aan het project werkte.

Bij andere, oudere, methodes om op kunstmatige wijze regen te laten vallen wordt gebruik gemaakt van vervuilende chemicaliën. Bij de nieuwe methode die in Dubai is ingezet is dat niet nodig.

De drones hebben succes. Tijdens een hittegolf die Dubai al dagen in zijn greep houdt, hebben de drones gezorgd voor een flinke regenbui.

De Verenigde Arabische Emiraten gaven zo’n 12,6 miljoen euro uit in negen verschillende projecten om regen te genereren in het land, dat tot de top 10 van droogste landen ter wereld behoort.