Nieuws/Binnenland
1831529704
Binnenland

Straffen van 7 en 11 jaar voor schietpartij in garage The Bank

De Amsterdammer Erxinio L. (21) werd in Spanje opgepakt.

De Amsterdammer Erxinio L. (21) werd in Spanje opgepakt.

AMSTERDAM - De verdachten van de dodelijke schietpartij in de Amsterdamse parkeergarage The Bank gaan zeven en elf jaar de gevangenis in. De rechtbank in Amsterdam legt de hoogste straf op aan de vermeende schutter Erxinio L. (21) uit Amsterdam, die vorige week is opgepakt in Valencia in Spanje. Tegen hem was vijftien jaar geëist. Bij de schietpartij in de nacht van 18 mei 2019 kwam de 24-jarige Orpheo Gefferie uit Almere om het leven.

De Amsterdammer Erxinio L. (21) werd in Spanje opgepakt.

De Amsterdammer Erxinio L. (21) werd in Spanje opgepakt.

Het OM had twaalf jaar cel geëist tegen de 22-jarige Darnell T. Deze Amsterdammer zou ’s nachts na het uitgaan in de buurt van het Rembrandtplein tijdens een opstootje bij de betaalautomaat naar een auto zijn gerend om voor L. een wapen te halen. Daarmee zou L. hebben geschoten. L. was lange tijd voortvluchtig en werd al bijna een jaar internationaal gezocht. Hij bevindt zich nog in Spanje in afwachting van zijn overlevering naar Nederland.

De rechtbank kan niet vaststellen dat de schutter van tevoren het plan had om hem dood te schieten. Daarom is er geen sprake van moord, maar van doodslag. T. is vanwege het halen en daarna overhandigen van het wapen aan de schutter, medeplichtig aan de doodslag. De verdachten lieten hun slachtoffer zwaargewond achter en sloegen op de vlucht.

L. heeft in Spanje nog geen verklaring afgelegd. T. is altijd blijven ontkennen. Hierdoor is niet duidelijk geworden waarom het slachtoffer werd neergeschoten.