Nieuws/Binnenland
183218725
Binnenland

CDA-prominent Veerman bepleit afkoelingsperiode en zakenkabinet

Cees Veerman (links) pleit voor een zakenkabinet.

Cees Veerman (links) pleit voor een zakenkabinet.

DEN HAAG - CDA-prominent en oud-landbouwminister Cees Veerman pleit voor een zakenkabinet dat grote vraagstukken kan oppakken en kan zorgen voor een afkoelingsperiode op het Binnenhof. Volgens hem kan alleen dat leiden tot een noodzakelijke cultuurverandering, die iedereen wenst.

Cees Veerman (links) pleit voor een zakenkabinet.

Cees Veerman (links) pleit voor een zakenkabinet.

In dat kabinet moeten vakmensen komen te zitten die „bewezen kwaliteiten hebben in het bestuur”, zei Veerman in het tv-programma Buitenhof. Het gaat in zo'n kabinet dan „niet primair om de politieke lijnen maar om de bestuurlijke beslissingen.”

Veerman denkt niet dat de cultuur kan veranderen door een premier die zegt dat hij het anders gaat doen of anderen die het licht zeggen te hebben gezien. Een echte cultuurverandering is altijd het moeilijkste en kost tijd, stelt de CDA'er.

Zo'n extraparlementair kabinet is niet direct aan de politiek gebonden, maar kan wel de grote kwesties agenderen en aanpakken, zoals klimaat, arbeidsmarkt, woningbouw en infrastructuur, aldus Veerman. Met een zakenkabinet, bijvoorbeeld voor maximaal twee jaar, kan de Tweede Kamer ook wennen aan de nieuwe verhoudingen. Dan gaat het volgens hem echt om het debat in de Kamer en niet om de afspraken die al dan niet in achterkamertjes vooraf zijn vastgelegd door coalitiepartijen.

Verstand van zaken

Veerman vindt dat in zo'n kabinet mensen moeten zitten met verstand van zaken op hun terrein, al een maatschappelijke carrière achter de rug hebben en niet bang zijn om te worden weggestuurd of geen meerderheid zouden halen voor hun voorstellen. Als kandidaten noemt hij Marcel Levi, internist en voormalig ziekenhuisbestuurder in Londen, die tijdens de coronacrisis op de voorgrond trad. Ook denkt hij aan oud-minister Martin van Rijn of senator Alexander Rinnooy Kan. Ze hoeven niet gebonden te zijn aan een politieke partij, maar kunnen wel een politieke achtergrond hebben.

De CDA'er vindt het niet ondenkbaar dat VVD-leider Mark Rutte zo'n kabinet dan zou kunnen leiden. Hij noemt Rutte „een politieke Houdini, die redt zich wel.” Het gaat er volgens hem meer om dat hij krediet krijgt van andere partijen. „Daar wordt nu aan gewerkt en hij doet daar ontzettend zijn best voor en hij leidt de grootste partij.”

Rutte

De CDA'er vindt het niet ondenkbaar dat VVD-leider Mark Rutte zo'n kabinet dan zou kunnen leiden. Hij noemt Rutte „een politieke Houdini, die redt zich wel.” Het gaat er volgens hem meer om dat hij krediet krijgt van andere partijen. „Daar wordt nu aan gewerkt, hij doet daar ontzettend zijn best voor en hij leidt de grootste partij.” De ideeën die Rutte in een interview in Nieuwsuur naar voren bracht, noemt Veerman evenwel niet vernieuwend. De voorstellen voor een cultuurverandering die zijn partijgenoot Pieter Omtzigt doet in zijn boek, zijn volgens Veerman een meervoud van wat de VVD-leider naar voren bracht.

Veerman vindt dat Omtzigt, die al maanden ziek thuis zit, de tijd moet krijgen om te herstellen. Verwijzend naar de recente politieke ophef over het geklaag in het kabinet over Omtzigt en andere kritische Kamerleden, zei Veerman dat er in zijn tijd ook wel werd gemopperd op Kamerleden. „Dat was de oude cultuur. En dat berust natuurlijk op het feit dat je je coalitie in stand wil houden en je meerderheid.”