Nieuws/Binnenland
1834138466
Binnenland

OM: gas uit lekkende accu fataal voor echtpaar op gehuurde boot in Bolsward

Onderzoek bij de boot waar het drama plaatsvond.

Onderzoek bij de boot waar het drama plaatsvond.

BOLSWARD - De 52-jarige man en 49-jarige vrouw uit Geervliet (Zuid-Holland) die eind april dood werden gevonden op een bootje in Bolsward, zijn hoogstwaarschijnlijk omgekomen door gas uit een lekkende accu.

Onderzoek bij de boot waar het drama plaatsvond.

Onderzoek bij de boot waar het drama plaatsvond.

Dat meldt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van voorlopige resultaten van onderzoek door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Volgens OM-woordvoerder Melanie Kompier is ,,het meest aannemelijke scenario’’ dat een accu waterstofsulfide gelekt heeft. Dat het echtpaar omgekomen zou zijn door koolmonoxide, zoals eerder werd gedacht, is uitgesloten.

Waterstofsulfide (H2S) is een sterk giftig gas met een opvallende geur. Het gas ruikt naar rotte eieren. Wie ligt te slapen, ruikt dat echter niet of te laat.

Bootvaarders worden vaker in hun slaap verrast door vrijgekomen gassen. Zo kon een Belgisch koppel in 2014 midden in de nacht net op tijd ramen en deuren openzetten. Bijna meteen na het moment dat ze het gas roken, werden ze onwel.

Het NFI doet nog verder onderzoek naar de accu. Als dat onderzoek is afgerond, bekijkt het OM of er strafrechtelijke stappen gezet worden. Het echtpaar uit Geervliet huurde de boot van een bedrijf uit Heerenveen.