Nieuws/Binnenland
1834818760
Binnenland

Amalia zorgt voor minder uitgaven aan Koninklijk Huis

Prinses Amalia

Prinses Amalia

Den Haag - Prinses Amalia zorgt ervoor dat de komende jaren minder aan het Koninklijk Huis wordt uitgegeven dan bedacht. In de begroting voor komend jaar is haar besluit verwerkt om voorlopig af te zien van haar grondwettelijke uitkering.

Prinses Amalia

Prinses Amalia

Eigenlijk zou de kroonprinses vanaf haar verjaardag aanstaande 7 december jaarlijks 1,6 miljoen euro ontvangen. Drie ton zou hierbij geleden als haar inkomen, 1,3 miljoen euro was bestemd voor personele en materiële uitgaven die bij haar functie horen.

Amalia gaf enkele maanden geleden in een brief aan premier Rutte aan dat ze afziet van deze tegemoetkomingen, omdat ze vindt dat ze er voorlopig weinig voor terug kan doen. Bovendien vond ze het ongepast zoveel geld te incasseren terwijl leeftijdsgenoten het in deze coronatijd niet zo makkelijk hebben.

Haar inkomensdeel stort ze tot het einde van haar studie terug, de uitkering voor materiële kosten ook, mits ze voor de voorbereidingen voor het koningschap geen grote uitgaven hoeft te doen.

In het koninklijke huishoudboekje valt verder op dat het kabinet komend jaar opnieuw 0,8 miljoen euro reserveert voor een mogelijke subsidie-aanvraag voor het faunabeheer van kroondomein Het Loo. Onlangs werd duidelijk dat de koning het terrein hiervoor moet openstellen voor het publiek, wil hij de subsidie ervoor blijven ontvangen. Hij heeft voor zover bekend nog geen nieuwe aanvraag gedaan, maar toch is er nu geld voor opzij gezet.

Uitgaven stijgen

In totaal stijgen de uitgaven voor het koninklijk huis in 2022 van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro. De uitkering die de leden van het koninklijk huis ontvangen, bedraagt in totaal 10,5 miljoen euro. Dat is 1,6 miljoen euro meer dan de bijna 8,9 miljoen euro die ervoor was gereserveerd in 2021. De uitkeringen voor het koninklijk groeien mee met ambtenarensalarissen.