1835052
Binnenland

Overleden Leeuwarder is 30-jarige bewoner

Dode bij arrestatie Leeuwarden: ’Dit verbaast mij zeker niet’

In Leeuwarden is een man overleden toen hij werd aangehouden in zijn woning in de wijk Techum.

In Leeuwarden is een man overleden toen hij werd aangehouden in zijn woning in de wijk Techum.

LEEUWARDEN - Wat er precies is gebeurd in de woning in Leeuwarden waar zaterdagavond een man omkwam bij zijn aanhouding, is nog onduidelijk. Maar buren van het huis zijn allerminst verbaasd dat het er uit de hand is gelopen. „Dit verbaast mij zeker niet”, aldus een buurman. „Er was daar wel vaker wat aan de hand.” De overleden Leeuwarder is de 30-jarige bewoner.

In Leeuwarden is een man overleden toen hij werd aangehouden in zijn woning in de wijk Techum.

In Leeuwarden is een man overleden toen hij werd aangehouden in zijn woning in de wijk Techum.

De politie ging zaterdagavond naar eigen zeggen naar een straat in de Leeuwarder wijk Techum, vanwege een melding over ’een ruzie’ in een woning. „Twee agenten gingen met de aanwezigen, onder wie de bewoner, in gesprek. De bewoner werd uiteindelijk aangehouden.”

Verzet

De man verzette zich vervolgens tegen zijn aanhouding, aldus de politie. „Hij raakte daarbij onwel en kwam ondanks de inzet van vele hulpverleners te overlijden.” Hoe agenten bij de aanhouding precies te werk ging en wat de mogelijke doodsoorzaak van de man is, wil de politie niet zeggen.

De Rijksrecherche doet het politieonderzoek en verwijst voor de woordvoering over de zaak naar het Openbaar Ministerie (OM). Het OM wil echter niets kwijt. „We wachten het onderzoek af”, aldus een woordvoerder.

’Ze was helemaal in paniek’

Niemand in de buurt heeft iets van de daadwerkelijke aanhouding meegekregen, zegt een directe buurman. Die buurman en zijn vriendin vingen de vriendin van de omgekomen man op nadat die onwel raakte. „Ze was helemaal in paniek en ze was aan het hyperventileren. De politie kwam vervolgens hier voor het slecht nieuws-gesprek.”

De meeste buren zeggen dat het stel vaak ruzie had. „Ik slaap altijd met de ramen open en er was vaak geschreeuw”, zegt een overbuurvrouw. Bij de woning zou volgens buren vorig jaar ook al eens een politiebezoek zijn geweest. De directe buurman, die zelf nog maar een half jaar in de straat woont, relativeert het verhaal van de ruzies. „Er was wel eens geschreeuw, maar iedereen heeft wel eens wat, toch?”

’Ik wist meteen dat het hier was’

Maar ook volgens een bekende van de familie van de man was er vaak gedoe. „Het was een stormachtige relatie”, zegt hij als hij met zijn auto bij het huis gestopt is. „Ik wist meteen dat het hier was, toen ik het op het journaal zag. Ik heb hem hier ook al eens weggehaald.”

In de buurt gaan geruchten rond dat het slachtoffer regelmatig drugs gebruikte, maar de politie kan dat niet bevestigen. Hij zou zo nu en dan psychische problemen hebben gehad, aldus buurtbewoners.

’Hij had een psychose’

Ook in de buurt gaat dat verhaal rond. „Hij had een psychose.” De directe buurman: „Hij schreeuwde gisteren tegen mensen die er niet waren.”

De gemeente wilde niet ingaan op de persoonlijke omstandigheden van het slachtoffer.