Nieuws/Binnenland
1836525292
Binnenland

Scholieren in de stress: uitslag 190 scholen later

Amsterdam - Scholen die zijn aangesloten bij SomToday zullen later dan verwacht vandaag de uitslag van de examens kunnen communiceren. Door een storing moeten de docenten handmatig de n-termen invoeren.

Het gaat om 190 scholen; de overige scholen zijn aangesloten op Magister waar al enkele jaren de n-termen automatisch worden ingevoerd. Een woordvoerder van SomToday: ,,Wij wilden dit jaar ook de n-termen, die om 8 uur bekend werden gemaakt, automatisch invoeren. Een eerdere test wees uit dat dit centraal kon. Helaas bleek echter al snel vanmorgen dat het foute uitslagen veroorzaakte. We bellen nu alle scholen om te zeggen dat ze toch alles handmatig zullen moeten invoeren.”

De vertraging van de uitslag zal tussen de 1 en 2 uur duren, is de inschatting. Docent wiskunde Marco ten Hoff aan het Piter Jelles was vanmorgen de eerste die aan de bel trok en collega’s waarschuwde dat het mis ging bij SomToday. ,,De n-termen werden fout overgezet. Daardoor werden de cijfers bij sommige vakken hoger, maar bij de meeste lager.”

De overige 460 scholen zijn aangesloten op Magister en daar is het centraal invoeren van de n-termen wel gelukt. Het lijkt erop dat daar de eindexamenleerlingen wel op de aangegeven tijd de uitslag krijgen.