Nieuws

Beursupdate: AEX duikt weer ruim onder 520

ASR-topman Jos Baeten heeft maandag de beurshandel in Amsterdam geopend met een klap op de gong. De verzekeraar is sinds vorige week opgenomen in de AEX-index.

ASR-topman Jos Baeten heeft maandag de beurshandel in Amsterdam geopend met een klap op de gong. De verzekeraar is sinds vorige week opgenomen in de AEX-index.

Euronext

De Amsterdamse beurs keek maandag uiteindelijk tegen een duidelijk verlies aan na een behoedzame herstelpoging eerder op de dag vanwege de getemperde zorgen over het handelsconflict tussen Amerika en China. Daarmee kreeg de stevige neergang van de AEX van vorige week een negatief vervolg. Midkapper Arcadis werd hard geraakt na een verkoopadvies van ABN Amro.

ASR-topman Jos Baeten heeft maandag de beurshandel in Amsterdam geopend met een klap op de gong. De verzekeraar is sinds vorige week opgenomen in de AEX-index.

ASR-topman Jos Baeten heeft maandag de beurshandel in Amsterdam geopend met een klap op de gong. De verzekeraar is sinds vorige week opgenomen in de AEX-index.

Euronext

In de late middaghandel zakte de AEX-index in het rood en eindigde 0,5% in de min op 518,75 punten, dicht tegen het laagste niveau van dit jaar. De Midkap gleed nog dieper weg en daalde 1,6% naar 778,60 punten.

Elders in Europa raakten de beurzen de winsten ook geheel kwijt. Parijs en Frankfurt gingen 0,6% respectievelijk 1,3% achteruit.

Volgen Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Bankiers, kropen beleggers op het Damrak aanvankelijk nog uit hun schulp na de malaise van vorige week doordat de dreiging van een handelsoorlog tussen Amerika en China werd verminderd na het nieuws dat beide partijen gesprekken hebben gevoerd. Hij wijst er op dat in het verleden ook harde taal werd gebruikt als onderdeel van het onderhandelingsspel en dat China vorige week een gematigde reactie gaf op de protectionistische maatregelen van president Trump. De sterk teruglopende winsten op Wall Street speelde het sentiment aan het einde van de handel echter parten.

Aben houdt er rekening dat het sentiment vanaf volgende maand kan gaan opklaren zodra er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen over de handel tussen Amerika en China. „Trump zal er ook belang bij hebben om tot een resultaat te komen gelet op de Congresverkiezingen van later dit jaar. Daarnaast is het wel afwachten hoe de eurozone waar vanaf februari economisch de swung er een beetje uit is, zich gaat ontwikkelen. Verder heeft de olieprijs een stevig fundament gevonden op een stand van boven de $65. ”

Beleggers hebben deze week trouwens slechts vier dagen om te handelen. Op Goede Vrijdag zijn de meeste Europese beurzen en Wall Street gesloten.

In de AEX raakte ASML de opgebouwde winst kwijt en viel 0,1% terug. Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van de chipmachinefabrikant opgeschroefd. Fitch geeft aan dat de verhoging samenhangt met de vitale rol die het concern uit Veldhoven heeft in de chipsector, de sterke groeiverwachtingen en het verbeterde risicoprofiel van de onderneming.

RD Shell boekte een vooruitgang van 0,4% nadat de olieprijs (Brent) recent weer boven de $70, dicht tegen het hoogste niveau van dit jaar is geklommen.

De verzekeraars kregen steun van de aantrekkende rente in de VS. NN Group dikte 0,5% aan. Voor Aegon werd 0,3% meer betaald. ASR bleef onveranderd.

Philips zakte 1,5%. Het concern gaat medische apparatuur leveren aan het University of Ottawa Heart Institute.

Vopak leverde 0,6% in. De activistische investeerder ValueAct Capital heeft een kapitaalbelang van 3,02% met een gelijk stemrecht in het tankopslagbedrijf, zo bleek uit een melding bij toezichthouder AFM.

DSM was uit de gratie en daalde 1,7%. Hekkensluiter Altice liet 3,2% liggen. Galapagos moest 1,7% afstaan.

In de Midkap kelderde Arcadis 13,4%. Het ingenieurskantoor kreeg een verkoopadvies van ABN Amro voor de kiezen vanwege de zorgen over de financiële risico’s. De bank hanteerde eerder een ’houden’-advies voor het aandeel Arcadis.

Flow Traders werd 4,8% afgewaardeerd. De flitshandelaar deed daarmee een flinke stap terug na de fraaie koerswinst van vorige week. Exane BNP Paribas heeft het advies voor Flow Traders neerwaarts bijgesteld. In de roodgekleurde Midkap lag Corbion (+1,6%) aardig in de markt.

Bij de smallcapfondsen werd BinckBank 0,6% meer waard. De onlinebroker kondigde aan korting te geven aan actieve beleggers. De tarieven worden gunstiger naarmate een belegger meer handelt. Klanten van Binck krijgen ook meer voordeel als ze hun beleggersrekening combineren met een spaarrekening bij de bank of een zogeheten rekening voor Laten Beleggen.

Vastgoedbedrijf NSI heeft een kantoorpand in Amsterdam aangekocht. Het pand Q-Port in de omgeving van station Sloterdijk kost €36,8 miljoen en is 12.700 vierkante meter groot. Het aandeel NSI sloot 0,6% in de min.

Ontvang het nieuws en de geldtips van DFT nu ook via WhatsApp

Bekijk meer van