Nieuws/Buitenland
1836993551
Buitenland

Trump scheldt straf vertrouweling Roger Stone kwijt

Roger Stone, voormalig adviseur van Trump, komt vrij.

Roger Stone, voormalig adviseur van Trump, komt vrij.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft de straf van Roger Stone - een vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van hem, kwijtgescholden. De stap komt slechts enkele dagen voordat Stone zich bij de gevangenis zou moeten melden. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Stone is volgens Trump het slachtoffer van een „illegale heksenjacht die nooit had mogen plaatsvinden.”

Roger Stone, voormalig adviseur van Trump, komt vrij.

Roger Stone, voormalig adviseur van Trump, komt vrij.

„Roger Stone heeft al veel geleden”, zei een woordvoerder van het Witte Huis in een verklaring. „Hij werd heel oneerlijk behandeld, zoals vele anderen in dit geval. Roger Stone is nu een vrij man!”

Volgens de woordvoerder is Stone „het slachtoffer van de Russische hoax die links en zijn bondgenoten in de media jarenlang hebben voortgezet in een poging het presidentschap van Trump te ondermijnen. Er was nooit sprake van een heimelijke verstandhouding tussen de Trump-campagne of de Trump-regering met Rusland. Een dergelijke verstandhouding was nooit iets anders dan een fantasie van aanhangers die de uitslag van de verkiezingen van 2016 niet konden accepteren”, aldus het Witte Huis.

’Criminele vriendjes’

Voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Democraat Adam Schiff, veroordeelde het optreden van Trump en zei: „Met deze omzetting maakt Trump duidelijk dat er in Amerika twee rechtssystemen zijn: één voor zijn criminele vrienden en één voor alle anderen.”

In een tweet stelt Trump dat de ware criminelen te vinden zijn aan de andere kant, bij de Democraten zoals zijn vermoedelijke tegenstander Joe Biden en oud-president Barack Obama. „Met inbegrip van het feit dat Biden en Obama illegaal mijn campagne bespioneerden - én werden betrapt.”

Meineed

Stone werd eerder veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Hij kreeg die straf voor liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen. Stone werd in november vorig jaar schuldig bevonden wegens zijn rol in het zogenoemde Mueller-onderzoek naar de Russische connecties van het campagneteam van Trump.

De kwijtschelding schrapt niet de strafrechtelijke veroordeling. Dat kan alleen als de president gratie verleend.