Nieuws/Binnenland
1837166
Binnenland

Startsein verdieping Nieuwe Waterweg: ’Nog grotere schepen naar Botlek’

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur)

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur)

ROTTERDAM - Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft vanochtend het startsein gegeven voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg naar de Botlek.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur)

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur)

Nederlandse baggeraars graven de vaargeul en havenbekkens bijna twee meter uit tot 16,5 meter, zodat nog grotere zeeschepen snel naar de Rotterdamse haven kunnen komen. Niet alleen containerschepen, maar ook meer supertankers.

,,Die extra lading is goed voor de overslag in Rotterdam en goed voor de economie. Ook het bedrijfsleven investeert miljarden in het havencomplex, zo zei de minister. Zij wil ook de bereikbaarheid over de weg aanpakken. ,,Dat is hoognodig om de doorvoer naar het achterland te waarborgen.”

De Waterweg is in 1866 gegraven, waardoor Rotterdam kon uitgroeien tot een wereldhaven met honderduizenden banen. De verdieping nu moet eind dit jaar gereed zijn.

Het Rotterdamse Havenbedrijf is druk bezig met de overgang naar schonere energie en biobrandstof. Een ‘bio-based cluster’ op de Maasvlakte is in ontwikkeling . Ook windenergie krijgt steeds meer aandacht.