Nieuws/Buitenland
1837671691
Buitenland

Boris Johnson terug in Londen en heeft genoeg steun voor premierschap

Boris Johnson werd zaterdag gespot op Gatwick Airport.

Boris Johnson werd zaterdag gespot op Gatwick Airport.

LONDEN - De Britse oud-premier Boris Johnson is zaterdagochtend teruggekeerd in Londen van een vakantie in de Dominicaanse Republiek en geeft mogelijk meer duidelijkheid of hij zich wederom kandidaat stelt voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en het premierschap. Johnson heeft voldoende steun vergaard om mee te doen aan verkiezingen om opnieuw leider van het Verenigd Koninkrijk te worden.

Boris Johnson werd zaterdag gespot op Gatwick Airport.

Boris Johnson werd zaterdag gespot op Gatwick Airport.

Zijn opvolgster Liz Truss diende donderdag haar ontslag in als premier waardoor er nieuwe leiderschapsverkiezingen moeten worden gehouden.

Tot nog toe heeft zich een kandidaat officieel aangemeld die Truss zou willen opvolgen als partijleider en premier. Het gaat om Penny Mordaunt die zich volgens de BBC gesteund weet door 21 Conservatieve parlementsleden. Andere namen die genoemd worden zijn die van Rishi Sunak, die al de steun zou hebben van honderd Conservatieve parlementariërs.

Met honderd nominaties achter zijn naam is Sunak de eerste kandidaat die de drempel voor verkiesbaarheid lijkt te hebben gehaald. De voormalig minister van Financiën wordt automatisch partijleider en premier als zijn tegenstanders - Mordaunt en mogelijk Johnson - er niet in slagen om honderd nominaties van conservatieve parlementsleden te krijgen. Kandidaten hebben tot maandagmiddag de tijd om genoeg steunbetuigingen binnen te halen.

Voldoende steun

De Britse oud-premier Boris Johnson heeft voldoende steun vergaard om mee te doen aan verkiezingen om opnieuw leider van het Verenigd Koninkrijk te worden. Ruim honderd parlementariërs van zijn Conservatieve Partij schaarden zich achter Johnson, meldt afgevaardigde James Duddridge op Twitter.