Nieuws/Buitenland
1838219
Buitenland

Joodse vrouw (85) doodgestoken en verbrand in haar appartement in Parijs

Parijs - De 85-jarige Mireille Knoll is vrijdag in haar appartement in Parijs neergestoken en verbrand. De Joodse gemeenschap vreest dat de gruwelijke moord een antisemitisch karakter heeft, maar dat politie en justitie bang zijn dit te erkennen.

Hulpdiensten troffen de vrouw vrijdag dood aan in haar appartement in het oostelijk gelegen elfde arrondissement van de stad. De 85-jarige leefde er alleen. Uit een eerste autopsie bleek dat zij meerdere malen is gestoken met een mes. Mireille Knoll overleefde de grootste razzia die in Frankrijk werd gehouden, de razzia van Vel d’Hiv in Parijs in 1942.

Inmiddels zitten twee mannen vast voor de zaak. De tweede werd vannacht opgepakt in Parijs, hij werd getraceerd aan de hand van zijn mobiele telefoon. Een eerste aanhouding werd zaterdag verricht, op een man van achterin de twintig.

De Joodse gemeenschap liet al snel van zich horen. De SPCJ, die zich inzet voor de bescherming van Joden, liet weten dat het politieonderzoek niet bewijst dat de daders een antisemitisch motief hadden. Zij zeggen dat dit niet uitgesloten kan worden, en dat deze mogelijkheid verder onderzocht moet worden.

Islamitische buurman

Volgens Knolls familie is de vrouw vermoord door haar islamitische buurman. Hij zou haar al eerder hebben bedreigd, waarvan ook aangifte is gedaan. Het parket zegt op dit moment ‘geen enkele hypothese uit te sluiten’.

In april 2017 werd de 65-jarige orthodox-Joodse Sarah Halimi vermoord in haar Parijse appartement. De dader stak op haar in terwijl hij haar beledigde, ‘Allah Akbar’ riep en koranverzen opzegde. Vervolgens gooide hij haar uit het raam. Justitie sprak pas in maart dit jaar van een antisemitische daad, wat een verzwarende omstandigheid is. Belangenorganisaties spraken er maandenlang schande van dat dit zo lang heeft geduurd.