Nieuws/Buitenland
1838298
Buitenland

Turkse media: Nederlandse spion opgepakt

ISTANBUL - De Nederlandse spion A.Z. is volgens Turkse media opgepakt. Hij zou voor de MIVD in Istanbul hebben gewerkt en bewijsmateriaal hebben gezocht om aan te tonen dat er bij de Turkse militaire interventie in de noordelijke provincie in Syrië Afrin banden waren tussen Turkije en de terreurorganisatie IS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet meer kwijt dan dat het „de berichten onderzoekt.”

Volgens de Turkse media zou hij „valse informatie en valse documenten” hebben geproduceerd „om Turkije zwart te maken” en daarbij grote sommen geld hebben betaald aan informanten van Syrische oppositiegroeperingen. Hij zou informatie hebben gevraagd over de Free Syrian Army (FSA), die voor Turkije tegen de Koerdische YPG streed in Afrin, en hebben willen weten waar haar wapens en munitie vandaan kwamen. Ook zou hij informatie hebben gevraagd over de piloten die bij de militaire interventie waren ingezet.

A.Z. zou het Nederlands consulaat in Istanbul hebben gebruikt voor ontmoetingen met NGO’s en linkse groeperingen die zich tegen de Turkse militaire operatie in Afrin hebben verzet. Protest tegen de inval van het Turkse leger in Afrin is een ernstig vergrijp in Turkije en leidt al gauw tot arrestatie wegens „steun aan terrorisme.” A.Z. zei tijdens de ontmoetingen dat hij een functionaris was van het Nederlandse ministerie van Defensie, zo is het verhaal.

Er is op Turkse websites ook een foto van A.Z. geplaatst waarop hij twee andere mannen in het centrum van Istanbul ontmoet. De Turkse inlichtingendiensten volgden hem al geruime tijd en hielden hem continu in de gaten, zo is te lezen. Hij gebruikte een diplomatiek paspoort en was volgens de Turkse media eerder in Afghanistan werkzaam geweest.

Afgeluisterd

De Nederlander zou verder vaak zijn e-mailadres hebben veranderd, expres het openbaar vervoer hebben gebruikt en een zogenaamde jammer hebben gebruikt om te verhinderen dat hij op zijn mobiele telefoon werd afgeluisterd. Met deze maatregelen zou hij hebben willen voorkomen dat hij door de Turkse inlichtingendienst werd gesnapt.

A.Z. zou diplomatieke onschendbaarheid genieten. De vraag is of hij nu Turkije wordt uitgezet. De landen zijn hierover volgens de Turkse media met elkaar in contact, al hebben Nederland en Turkije sinds vorig jaar maart geen ambassadeurs meer in elkaars landen.

Voorlopig wordt er vanuit het kabinet nog niet gereageerd op de beweringen in de Turkse media. Een woordvoerster van Buitenlandse Zaken laat wel weten bekend te zijn met de beweringen in de media. Achter de schermen valt in Den Haag te horen dat een deel van het verhaal, namelijk dat Turkije hierover diplomatiek aan de bel heeft getrokken, in elk geval niet klopt.

Crisis

Turkije en Nederland zitten sinds vorig jaar maart in een diplomatieke crisis. Over en weer zijn ambassadeurs teruggetrokken. Gesprekken leverden tot nu toe niks op.