Nieuws/Buitenland
1838583770
Buitenland

Opnieuw rellen in Zweden na koranverbranding door rechts-extremisten

Ongeregeldheden vrijdag in Örebro.

Ongeregeldheden vrijdag in Örebro.

Landskrona - In Zweden is het zaterdag voor de derde dag op rij tot ongeregeldheden gekomen. Ditmaal in Landskrona, waar de Deens-Zweedse politicus en rechts-extremist Rasmus Paludan in het kader van de vrijheid van meningsuiting opnieuw toestemming had gekregen voor een bijeenkomst met de verbranding van een koran. De demonstraties leiden keer op keer tot rellen door tegenstanders.

Ongeregeldheden vrijdag in Örebro.

Ongeregeldheden vrijdag in Örebro.

Eerder leidde het anti-islamprotest tot verzet en rellen in Örebro en Linköping, waardoor verscheidene politieagenten gewond raakten.

In Landskrona ging het zaterdag opnieuw mis. Gemaskerde jongeren gooiden volgens de krant Aftonbladet met stenen naar de politie, barricadeerden wegen en staken auto’s in brand. Om erger te voorkomen besloot de korpschef de manifestatie van Paludan, voorman van de groepering Stram Kurs (Harde Lijn), te verplaatsen naar een beter te beveiligen plek in Malmö, in het zuiden van het land.

Het zou met name gaan om antifascistische activisten. Deze probeerden, onder meer in een auto, zaterdag door een afzetting te breken. De chauffeur is gearresteerd.

Om de andere tegendemonstranten te verdrijven gebruikte de politie volgens persbureau TT pepperspray. Medewerkers van het Rode Kruis probeerden actievoerders te kalmeren en behandelden enkele mensen die (licht) letsel hadden opgelopen. Een vrouw kreeg een steen op haar hoofd.

Ondanks het vroegtijdige vertrek van Paludan bleef het in Landskrona nog geruime tijd onrustig, maar de media meldden geen ernstige ontsporingen meer in de vorm van nieuwe brandstichtingen of gewonden. De materiële schade is niettemin aanzienlijk.

Agenten bekogeld

Vrijdagavond liep het uit de hand in Örebro. Acht politiemensen die de wacht hielden vanwege de demonstratie raakten gewond, van wie vier serieus. Stram Kurs is een anti-islamistische club die onder meer koranverbrandingen organiseert. Alleen al dat voornemen leidde tot een tegendemonstratie, waarna de situatie uit de hand liep.

Een politiebus in Örebro die als verloren mag worden beschouwd.

Een politiebus in Örebro die als verloren mag worden beschouwd.

De Deense politicus Paludan had weliswaar toestemming gekregen in Örebro een bijeenkomst te houden, maar dat zorgde voor zoveel onrust in de stad dat politie al snel besloot in te grijpen. Daarbij werden onder meer waarschuwingsschoten gelost. Agenten liepen vooral letsel op door stenen en lijf-aan-lijfgevechten. Meerdere politieauto’s werden in brand gestoken.

Donderdag was een vergelijkbare bijeenkomst in Linköping ook uitgedraaid op ongeregeldheden. Daar moesten drie ordehandhavers voor behandeling naar een ziekenhuis.

Stram Kurs-voorman Paludan is de afgelopen jaren regelmatig betrokken geweest bij rechts-extremistische acties, ook in andere landen. In november 2020 werd hij in Frankrijk gearresteerd en de grens over gezet.