Nieuws/Buitenland
183894738
Buitenland

Ultra-orthodoxe joden opgepakt na oplaaiend coronaprotest

Clashes tussen orthodoxen en de politie in de stad Ashdod, Israël.

Clashes tussen orthodoxen en de politie in de stad Ashdod, Israël.

JERUZALEM - Na gewelddadige botsingen met de oproerpolitie over de coronalockdown zijn in Israël tien ultra-orthodoxe joden opgepakt. Er was onder meer een bus in brand gestoken. Ondertussen blijft het land razendsnel vaccineren.

Clashes tussen orthodoxen en de politie in de stad Ashdod, Israël.

Clashes tussen orthodoxen en de politie in de stad Ashdod, Israël.

De rellen braken zondagavond laat uit in streng religieuze wijken in onder meer Jeruzalem. Bewoners kwamen in opstand tegen de lockdownmaatregelen. Tien bewoners van de door streng-religieuzen gedomineerde plaats Bnei Brak bij Tel Aviv werden gearresteerd omdat ze volgens de politie het leven van burgers en hulpdienstmedewerkers in gevaar hadden gebracht.

Rook in een ultra-orthodoxe wijk in Jeruzalem, deze zondag.

Rook in een ultra-orthodoxe wijk in Jeruzalem, deze zondag.

Een buschauffeur raakte gewond en moest naar een ziekenhuis. Zijn voertuig was op een wegversperring gestuit waarop zo’n vijftig man de bus met stenen bekogelden. Een van hen kwam binnen en begon de chauffeur te trappen en te slaan. Ook brandweerlieden die de in brand gestoken bus probeerden te blussen werden bekogeld. Een rabbijn heeft het geweld veroordeeld.

Veel Israëli’s beschuldigen ultra-orthodoxe joden (12 procent van de bevolking) ervan verantwoordelijk te zijn voor veel van de coronabesmettingen. Een bruiloft in Bnei Brak trok een week geleden honderden bezoekers ondanks de strenge lockdown die sinds eind december van kracht is.

Netanyahu teruggefloten na opmerkelijke oproep

Facebook heeft de Israëlische premier Netanyahu op de vingers getikt omdat hij de privacyregels heeft geschonden. Het bedrijf verwijderde een bericht van de regeringsleider, waarin hij zijn volgers vroeg hem telefoonnummers te geven van 60-plussers die niet zijn gevaccineerd tegen corona. Hij zou ze dan kunnen bellen en overhalen zich te laten inenten.

Facebook onderbrak ook voor een week de chatbot van Netanyahu, de geautomatiseerde gesprekspartner. De chatbot had de privéberichten naar volgers gestuurd en hun gevraagd de persoonlijke gegevens te verstrekken van de 60-plussers. Het sociale netwerk staat geen inhoud toe waarin medische informatie van mensen wordt gedeeld of gevraagd, citeren Israëlische media de verklaring van Facebook.

Koploper vaccinaties

Meer dan een miljoen Israëliërs hebben beide doses gehad van een vaccin tegen het coronavirus. Dat betekent dat meer dan 10 procent van de ruim 9 miljoen inwoners dubbel is ingeënt.

Israël wordt internationaal gezien als koploper op vaccinatiegebied. Als ook wordt gekeken naar het aantal mensen dat al een eerste prik heeft gehad, is meer dan een kwart van de bevolking ingeënt. De autoriteiten begonnen zaterdag met het vaccineren van tieners tegen het coronavirus.