Nieuws/Binnenland
1839039
Binnenland

OM verspreidt foto Ridouan Taghi

Jacht op misdaadkopstuk geopend

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi

Amsterdam - De jacht op de man die volgens justitie de opdrachtgever is van tal van liquidaties in Nederland is geopend. Het OM heeft een foto vrijgegeven van de beruchte Ridouan Taghi (40) uit Vianen.

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi

Een tip over de verblijfplaats van de man die op meedogenloze wijze leiding zou geven aan een criminele organisatie die dood en verderf zaait, levert 25.000 euro op.

Ridouan Taghi is door een nieuwe kroongetuige aangewezen als opdrachtgever voor onder meer een liquidatie in Utrecht, vorig jaar. Hij staat internationaal gesignaleerd. Vrijdag maakte het OM bekend dat er een deal is gesloten met een man uit Utrecht, Nabil B.

B. leverde gestolen, snelle auto’s voor criminelen. Hij had nu een auto geleverd voor een moordaanslag. Toen bleek dat de verkeerde persoon was geliquideerd, kreeg B. wroeging. Hij vreesde bovendien zelf doelwit te worden van zijn eigen organisatie en meldde zich daarom bij justitie.

Volgens het OM heeft de kroongetuige verklaard dat Ridouan Taghi de opdracht gaf voor het stelen van snelle auto’s, de ’vergisliquidatie’ op Hakim Changachi en een nog een moordpoging. Twee Utrechtse broers, Mohammed en Saïd R., zouden een soort adjudanten zijn van Redouan Taghi, die in het criminele circuit met veel meer liquidaties in verband wordt gebracht.

Mohammed zit inmiddels vast, maar Saïd R. is spoorloos. Hij staat internationaal gesignaleerd. De gouden tip die leidt tot de arrestatie van een van de twee levert 25.000 euro op.

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi

Hoe belangrijk is kroongetuige Nabil B. nu eigenlijk? Het is in ieder geval de eerste persoon in de zogenaamde Mocro-maffia oorlog die durft te getuigen. In het milieu is het motto ’wie praat, die gaat’. Oftwel: wie met de politie praat, sterft. Tot nu zwegen de verdachten.

Het openbaar ministerie zegt dat de kluisverklaringen van Nabil B. een ’belangrijke aanvulling vormen op de informatie die verkregen was in andere onderzoeken. De verklaringen zouden schutters en opdrachtgevers van de moord op Changachi en andere moorden voor de rechter kunnen brengen, zo zei de officier van justitie vrijdag.

Ridouan Taghi zou zich afwisselend in Marokko, Dubai en de Dominicaanse Republiek bevinden. Hij wordt ook al door de Marokkaanse autoriteiten gezocht voor een moord. De advocaat van T., Inez Weski, zegt dat de ’verhalen’ van B. ’op fictie gebaseerd’ zijn. De raadsvrouw is nog niet op de hoogte van de exacte inhoud van de verklaringen van kroongetuige

Opsporing verzocht gaat dinsdagavond meer informatie prijsgeven over Ridouan Taghi en Saïd R.

.