Nieuws/Binnenland

Aangifte tegen Bram V.

Advocaten dupe van ’nepglossy’

Door Mick van Wely

De gedupeerde advocaat Richard van der Weide: „Ik ben erin getuind...”

De gedupeerde advocaat Richard van der Weide: „Ik ben erin getuind...”

HENK BOUWMAN

Amsterdam - Meerdere advocaten zijn in een ’babbeltruc’ van de vermeende oplichter Bram V. getrapt. Ze werden benaderd voor een publicatie in een nieuw, gelikt magazine voor ’topadvocaten’. Diverse raadslieden voelden zich zo gevleid, dat ze 500 euro betaalden voor een plekje in de ’glossy’.

De gedupeerde advocaat Richard van der Weide: „Ik ben erin getuind...”

De gedupeerde advocaat Richard van der Weide: „Ik ben erin getuind...”

HENK BOUWMAN

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten bevestigt dat advocaten die geld overmaakten, nog steeds geen blad hebben gezien. De man achter het flitsende magazine, Bram V., werd al eerder in verband gebracht met oplichting.

Eind vorig jaar en begin dit jaar werden advocaten benaderd door Mediaspil, later veranderd in Europe Media en Europe Media V. BV, met de vraag of ze wat voelden voor een stuk in een fraaie glossy. De raadsmannen die toehapten, kregen een professionele fotograaf en een journalist op bezoek.

Strafpleiter Richard van der Weide is een van de gedupeerden. „Ik vind het verschrikkelijk gênant om te zeggen, maar ik ben er gewoon ingetuind. Door mijn werk als advocaat ben ik heel wat rare praktijken van verdachten gewend. Maar dit is zo geraffineerd opgezet, dat ik niks doorhad.”

Toen de glossy maar niet op de deurmat van de advocaat viel, nam Van der Weide contact op met de initiatiefnemer. „Ik heb V. alle mogelijkheid gegeven om de afspraak na te komen. Hij is ook uitgenodigd om een begin van de uitvoering te laten zien. Maar hij kwam met niks. Toen ik zei aangifte te doen, zei hij dat ik dat dan maar moest doen. We gaan nu ook met gedupeerden aangifte doen.”

De advocate Lucy Oldenburg trapte niet in de ’babbeltruc’. „De interviewer die langskwam zei meteen dat hij niet aansprakelijk was voor eventuele problemen. Dat vond ik al vreemd.” Oldenburg deed op internet onderzoek naar de man achter het bedrijf. „Ik stuitte louter op verhalen over oplichting. Na aangegeven te hebben dat ik geen zaken wilde doen, kreeg ik vrij agressieve aanmaningen om toch te betalen. Dat heb ik niet gedaan.”

V. laat telefonisch weten dat er volgens hem geen sprake is van oplichting en dat het magazine in augustus zal verschijnen.

Misdaadverslaggever