Nieuws/Buitenland
1840500
Buitenland

Bizarre oranje sneeuw bedekt Oost-Europa

SOCHI - ’Gele’ sneeuw kennen we allemaal, maar de bevolking van een groot deel van Oost-Europa had deze kleur van het atmosferische verschijnsel nog niet meegemaakt: meerdere plaatsen zijn bedekt met oranje sneeuw.

Mensen uit delen van Rusland, Bulgarije, Oekraïne, Roemenië en Moldavië delen op sociale media massaal foto’s van de oranje sneeuw. In het Russische ski-oord Sochi - waar de Winterspelen van 2014 werden gehouden - trekt de bevolking zelfs de vergelijking met de apocolyps. Dit meldt het Russische RT.

Maar wat is er nu echt aan de hand? Volgens experts gebeurt het oranje-fenomeen eens in de vijf jaar. Metereoloog Steven Keats zegt dat het komt door een combi van opstuivend zand uit de woestijn en wind. „Er komt een hoop zand los vanuit Noord-Afrika en de Sahara door zandstormen. Naarmate het zand wordt opgetild naar de hogere niveaus van de atmosfeer, wordt het elders verspreid”, zegt hij tegen The Independent.

Zwarte sneeuw

Hij vervolgt: „Als het regent of sneeuwt kan de atmosfeer dit oppikken en loslaten op elke mogelijke plaats, als er maar zand in de buurt is.”

In januari zeiden bewoners van een stad in Kazachstan dat luchtvervuiling door de plaatselijke ijzer- en staalindustrie de ondergrond bedekt had met zwarte sneeuw.