Nieuws/Binnenland
1840702441
Binnenland

AAP pleit voor opvang

Opnieuw wasbeer gevonden in Vught: ’Bij mij in het kippenhok’

VUGHT - Opnieuw is er een wasbeer in het Brabantse Vught opgedoken. Een man ontdekte het beestje dinsdagmorgen in zijn kippenhok. „Ik waag me niet aan beesten die ik niet ken.”

Albert Vesters wilde zijn kippen dinsdagmorgen voeren, maar ontdekte de ongenode gast. Hij heeft de gemeente ingelicht, die de dierenambulance liet komen.

De man merkte al dat zijn kippen zich onrustig gedroegen, vertelt Vesters aan Omroep Brabant. Een van de kippen heeft het niet overleefd. „Ik zag ineens een wasbeer. Hij bleef rustig toen ik binnenkwam, maar de kippen waren wel geschrokken. Die lopen nu in de tuin. De wasbeer zit nog in het hok.”

Een medewerker van de Dierenambulance Den Bosch (DAS) wist het beestje te vangen, maar werd daarbij wel gebeten door het roofdiertje. De wasbeer beet door een handschoen heen. „Het was niks ernstigs, eerder een soort knijpwondje”, aldus de gebeten medewerker, die wel wat gewend is. „Het was de moeite niet.”

Ook stichting AAP is op de hoogte van de nieuwste vondst. Een woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat hij hoopt dat de wasbeer in de opvang terechtkomt. „Hij kan ontsnapt zijn, of gewoon losgelaten. Ik ga ervan uit dat er bij ons in ieder geval weer een plekje vrij wordt gemaakt.”

Dierenattractie

Afgelopen weekend werd er ook al een wasbeer gespot in Vught, in het bos aan de rand van de Brabantse plaats. Dat beestje trok veel bekijks. Zondagavond is het dier met een verdovingsgeweer uit de boom geschoten en naar het opvangcentrum van AAP in Almere gebracht.

De meeste wasberen in Nederland, hoeveel het er precies zijn is onbekend, leven in Limburg. „De dieren moeten strikt gezien bestreden worden. Ze mogen helaas niet in de natuur rond blijven lopen. Met afschieten zijn wij niet blij, dat zien we met lede ogen aan. Het gaat om een klein aantal dieren, er zijn prima alternatieven om ze op te vangen”, aldus de zegsman van AAP.

In Duitsland worden duizenden wasberen jaarlijks doodgeschoten. „Het is bekend dat wasberen zich langzaamaan door Nederland bewegen. Dat proces gaan we met het bejagen en doden niet meer stoppen. We zullen moeten leren leven met deze nieuwe diersoort, als deel van onze natuur”, reageert Statenlid Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren.

Tips? Mail v.lengkeek@telegraaf.nl