Nieuws/Binnenland
1840719
Binnenland

Meer problemen door kapotte Dreamliner

RIJSWIJK - Een Boeing 787 Dreamliner van vakantievlieger TUI, die al sinds 12 maart in Londen aan de grond staat voor ‘groot onderhoud’, zorgt wereldwijd voor vertragingsellende.

Ingehuurde toestellen kunnen de vliegschema’s niet goed bijbenen, waardoor volgens TUI een ‘sneeuwbaleffect’ aan oponthoud ontstaat. Duizenden toeristen zijn daarvan de dupe, van Miami tot Tenerife. Zij moeten soms meer dan een dag wachten op hun (terug)vlucht.

’Lekkage was al gerepareerd’

Het gaat volgens TUI toevallig om dezelfde Dreamliner die eind januari een paar dagen niet mocht vliegen na een lekkende brandstoftank. ,,Maar die lekkage was al gerepareerd. Er is geen verband met de grote beurt van dit toestel op onze Britse basis, die helaas wat is uitgelopen”, aldus de woordvoerster.

Boeing zwijgt nog altijd in alle toonaarden over de beschuldiging van TUI dat het brandstoflek het gevolg zou zijn van een fabricagefout.

Onderzoek

De Nederlandse luchtvaartinspectie ILT onderzoekt het lek in de Dreamliner ook, na melding van het TUI-concern en getroffen passagiers. ,,Wij kijken daarbij of deze consumentenclaims gerechtvaardigd zijn.”

Volgens TUI zijn de ergste vertragingen vanaf dinsdag opgelost. ,,Alle beschikbare vliegtuigen moeten dan weer in de lucht zijn.”