Nieuws/Binnenland
1840901739
Binnenland

Rutte: Hopelijk half december iets van versoepeling

Den Haag - De Tweede Kamer debatteert woensdag weer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het is een dag nadat premier Rutte en coronaminister De Jonge aankondigden dat we voorlopig geen versoepelingen hoeven te verwachten. Op de feestdagen wilde het tweetal al helemaal niet vooruitlopen.

Vaccins spelen een grote rol in het debat. De VVD trapt het coronadebat af met het idee om vaccineren indirect verplicht te stellen. Kamerlid Hayke Veldman wijst erop dat om de verspreiding van het virus in toom te houden zo’n 60% van de bevolking moet worden ingeënt. Het idee voor een vaccinatieplicht komt bij de liberalen niet uit de lucht vallen: fractievoorzitter Klaas Dijkhoff opperde twee jaar geleden al een vaccinatieplicht voor kinderen in de kinderopvang. Het kabinet is terughoudend over dit idee. Het is iets waar intern ’beraad’ over zou moeten plaatsvinden, zei premier Rutte.

Het is een dilemma, erkent een merderheid van de Kamer, die daarom op voorspraak van de ChristenUnie pleit voor een onderzoek naar de ethische kant van vaccineren tegen corona. De Kamer en het kabinet zijn weliswaar tegen een vaccinatieplicht, maar er is onduidelijkheid over mogelijke ’indirecte dwang of drang’, als mensen bepaalde voordelen zouden hebben als ze zich laten inenten.

Onder meer de PVV, SGP en DENK willen die indirecte drang of dwang niet. CDA en D66 zijn ook niet voor een drang bij het vaccineren, maar de coalitiepartijen kunnen zich voorstellen dat er voor gevaccineerden bepaalde vrijheden komen. Het kan bijvoorbeeld gaan om bezoeken aan verpleeghuizen, stellen ze.

’Jeugdjournaal’

PVV-leider Geert Wilders hekelt de onvoorspelbaarheid van het coronabeleid. „Nederland wil niet alleen weten hoe we Sinterklaas en kerst kunnen vieren, maar ook hoe het jaar 2021 eruit gaat zien. En dan geen betuttelende teksten, maar een duidelijk en helder verhaal,” zei Wilders, verwijzend naar de persconferentie van premier Rutte en zorgminister De Jonge een dag eerder. „Het leek wel alsof je naar het Jeugdjournaal zat te kijken.”

De GL-leider gaf het kabinet juist „complimenten voor de heldere persconferentie”. Wel vraagt ook hij kabinet om meer perspectief. Klaver vreest dat Nederlanders die denken normaal kerst te kunnen vieren van een koude kermis thuiskomen: „In crisissituaties zoals deze is het belangrijk om hoop te schetsen, en als dat niet kan is het belangrijk om dat op tijd te vertellen.”

Ondernemers ’tureluurs’ van coronaroutekaart

PvdA-leider Lodewijk Asscher hekelde opnieuw de Routekaart van het kabinet, die je volgens Rutte maar één kant op kunt lezen. „Ondernemers worden er tureluurs van. Je bedrijf wordt gesloten op last van de overheid. Tussen neus en lippen door wordt dat tot half december verlengd, en gisteren werd het stilzwijgend nog eens tot half januari verlengd.”

„Overal in Europa zijn er Routekaarten,” zegt Rutte. „Maar de werkelijkheid laat zich niet altijd naar de Routekaart vormen.” Terwijl de pandemie vormen, doen we nieuwe inzichten op, zegt de premier. „Je kunt niet het virus bellen en zeggen: bent u het eens met de Routekaart?”

Waarom er simpelweg niet een stap terug kan worden gedaan in de Routekaart, komt volgens Rutte door de bezetting van ziekenhuisbedden. „Die loopt achter op de besmettingen.” De premier herhaalde opnieuw dat er ’hopelijk’ half december iets over versoepelingen kan worden gezegd. Dan hoopt het kabinet onder de gemiddeld 10 IC per dag te duiken.

Ademtesten

Verschillende fractieleiders vielen Rutte aan op de splitsing in het kabinet: het ’zorgblok’ van Rutte, De Jonge en staatssecretaris Van Ark versus het economische blok van de ministers Wiebes (Economische Zaken), Hoekstra (Financiën) en Koolmees (Sociale Zaken). De twee blokken liggen intern regelmatig met elkaar overhoop, en van dat conflict sijpelt zo nu en dan iets naar buiten. „In de grootste naoorlogse crisis zou het gek zijn als er niet werd gediscussieerd,” zo wuifde Rutte die kritiek weg.

De Jonge hoopt dat de eerste ademtesten voor corona in december kunnen worden goedgekeurd en ingezet. Eerder op de dag kondigde hij aan vanaf maart elke Nederlander maandelijks op corona te willen testen. De positieve gevallen eruit filteren, en de rest meer vrijheid geven, is dan het idee. Het moet het gebrek aan groepsimmuniteit opvangen zolang nog niet voldoende mensen zijn gevaccineerd.