Nieuws/Binnenland
1840920
Binnenland

Vermeende Nederlandse spion weg uit Turkije

ANKARA - De man van wie Turkije zegt dat hij een Nederlandse spion is, heeft dat land „voor zijn eigen veiligheid” verlaten. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten naar aanleiding van berichten eerder op de dag dat Turkije onderzoek naar hem doet. Volgens Turkse media heeft de man in het land geld overhandigd aan mensen die hem informatie gaven.

De betrokken ambtenaar werkte op het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul en was, aldus een verklaring van het ministerie, mede belast met regionale werkzaamheden. Meer laat het ministerie niet los over de kwestie.

’A.Z. al langer gevolgd’

Volgens de Turkse media volgen de Turkse inlichtingendiensten de man, die wordt aangeduid met de initialen A.Z., al langer. Bij de contacten zou het gaan over de Syrische regio Afrin, waar Turkije is binnengevallen, en over banden van Turkije met Islamitische Staat. Er zijn beelden van een ontmoeting van hem met twee andere mannen. De Nederlander heeft eerder in Afghanistan gewerkt, aldus de Turkse media.

De Turkse regering zou Nederland om opheldering hebben gevraagd.

Gespannen verhoudingen

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn al sinds een jaar gespannen. Toen leidde de voorgenomen komst van twee Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren voor een Turks referendum tot een diplomatieke rel.