Nieuws/Binnenland
1840960586
Binnenland

OM wil alsnog straf voor bedreiger burgemeester Venlo

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo.

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo.

VENLO - Het Openbaar Ministerie in Limburg is het er niet mee eens dat de rechtbank in Roermond vorige week een 50-jarige man uit Venlo geen straf oplegde voor het bedreigen van de burgemeester van Venlo. Het OM gaat daarom in hoger beroep.

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo.

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo.

De Venlonaar zou burgemeester Antoin Scholten (VVD) met geweld hebben bedreigd. Volgens het OM probeerde hij de burgemeester te dwingen meer vakken en standplaatsen voor woonwagens te verlenen en het standgeld af te schaffen. Dit deed de man door in december een video op sociale media te plaatsen, waarop hij zittend in een badjas in zijn woonkamer met vuurwerk in beide handen dreigende boodschappen richting de burgemeester uitte.

Voor deze bedreiging eiste de officier van justitie onlangs een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank in Roermond vond de man schuldig, maar legde hem geen straf op. De rechter is van mening dat het om een „uit de hand gelopen grap” gaat.

Alert

Het OM vind dat de uitspraak geen recht doet aan de gevolgen van de bedreiging. „Bedreigingen in het algemeen, maar zeker bedreigingen van bestuurders zijn onacceptabel en ondermijnend. Zelfs in de gestelde context. Ook leidde het betreffende filmpje tot onrust, alertheid en gevoelens van onveiligheid”, motiveerde het OM woensdag het instellen van het hoger beroep.