Nieuws/Binnenland
1840965
Binnenland

Relletje bij PVV na draai Henk Bres

Henk Bres wordt fractievertegenwoordiger voor de PVV in Den Haag.

Henk Bres wordt fractievertegenwoordiger voor de PVV in Den Haag.

Den Haag - Binnen de PVV is achter de schermen onrust ontstaan na de opmerkelijke draai van de Haagse lijstduwer Henk Bres. De bekende ras-Hagenees verkondigde vrijdag nog zijn met voorkeurstemmen verdiende gemeenteraadszetel in te nemen, maar kwam daar na het weekend weer op terug.

Henk Bres wordt fractievertegenwoordiger voor de PVV in Den Haag.

Henk Bres wordt fractievertegenwoordiger voor de PVV in Den Haag.

In een verklaring rept de bij de gemeenteraadsverkiezingen afgestrafte partij (van zeven naar twee zetels) dat het de keuze van Bres zelf is om af te zien van de zetel. „Onderwerpen waar hij geen kaas van heeft gegeten laat hij liever over aan de ervaren PVV-raadsleden Karen Gerbrands en Willie Dille”, zo valt te lezen als officiële uitleg.

Maar kwade tongen op verschillende niveaus binnen de PVV beweren dat Bres op andere gedachten is gebracht door de twee dames. De ras-Hagenees wordt nu een soort hulpraadslid. „Een troostprijs”, recenseert een prominente ingewijde. „Hij is gewoon bewerkt.”

Niet bereikbaar

Gerbrands is niet bereikbaar voor commentaar. Op Twitter ontkent ze dat Bres op andere gedachten is gebracht. Ook Bres laat doorschemeren dat hij genoegen neemt met zijn nieuwe rol als fractievertegenwoordiger.

Fractievoorzitter Gerbrands, zelf ook nog Kamerlid, liet vrijdag weten dat ze niet wist of de lijstduwer wel zijn zetel in de gemeenteraad zou invullen. Getuigen uit het PVV-klasje melden dat de politica eerder in een vergadering heeft gezegd „dat Henk de raad in zou gaan bij genoeg stemmen”.

Commotie over de samenstelling

Al voor de verkiezingen was er commotie over de samenstelling van de lijst. Een kandidaat trok zich om mysterieuze redenen terug en oud-raadsleden werden zonder pardon bij het vuil gezet.

Twee voormalige Haagse PVV-raadsleden bekennen anoniem dat ze bij de stembusgang op de grote concurrent Groep de Mos hebben gestemd. Partijleider Richard de Mos zat eerder voor de PVV in de Tweede Kamer en gemeenteraad. Zijn lokale beweging is nu de grootste in de hofstad. Maandag werd VVD-prominent Hans Wiegel en columnist van deze krant aangesteld als verkenner.