Nieuws/Buitenland
1841007
Buitenland

Ontslagen ober: ’Ik ben niet grof, ik ben Frans’

VANCOUVER - Een Franse ober gaat zijn ontslag bij een restaurant in het Canadese Vancouver aanvechten. Volgens de man is hij onterecht ontslagen. Zijn voormalige werkgever beweert dat de ober te grof is. Dit ontkent de man ten stelligste. Zijn directe persoonlijkheid is naar eigen zeggen te wijten aan zijn Franse afkomst.

Guillaume Rey heeft een klacht ingediend tegen Milestones Restaurants en haar moederbedrijf bij het mensenrechtentribunaal van British Colombia, de meest westelijke provincie van Canada. Van oktober 2015 tot augustus 2016 werkte de ober bij Milestones Restaurants.

’Liep niet echt lekker’

De ober werkte met enige regelmaat als shiftleider en had daarbij andere obers onder zijn hoede. Het liep echter niet echt lekker tussen Rey en zijn collega’s.

De man kreeg meerdere waarschuwingen over de „grove en agressieve manier” waarop hij het personeel behandelde. Toen hij het voor de zoveelste keer met iemand aan de stok kreeg, werd hij ontslagen.

’Cultuurverschil’

Volgens Guillaume Rey werd zijn „directe, eerlijke en professionele” persoonlijk niet goed geïnterpreteerd, aldus het Canadese CBC. Het zou gaan om een cultuurverschil. De ober beweert te zijn ontslagen vanwege zijn Franse cultuur die de neiging heeft „directer en agressiever” te zijn.

Het mensenrechtentribunaal heeft de zaak aangenomen. Hij zal voor het hof moeten gaan verantwoorden waarom hij denkt dat zijn „Franse afkomst resulteert in gedrag dat mensen kunnen beschouwen als een overtreding van regels voor aanvaardbaar gedrag op de werkplek”, aldus het hof.