Nieuws/Binnenland
1841077
Binnenland

’Vieze’ auto parkeren fors duurder

Den Haag - Het lijkt er sterk op dat automobilisten met een ’vieze’ bolide in de toekomst kunnen worden afgestraft met torenhoge tarieven bij de parkeerautomaat. Dat blijkt uit plannen van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur).

De D66-bewindsvrouw wil het mogelijk maken om gemeenten de ruimte te geven om kortingen te introduceren voor ’schone’ voertuigen. In theorie kunnen steden het gewone parkeertarief fors verhogen, waardoor mensen met bijvoorbeeld een diesel worden uitgemolken.

Van Veldhoven zelf is nog onduidelijk over hoe haar plan precies uitpakt. „Dit zal in het wetsvoorstel worden uitgewerkt”, laat haar woordvoerster weten. Op dit moment mogen gemeenten alleen per gebied verschillende tarieven instellen. Over de hoogte van het bedrag gaan ze zelf, dat zal in de toekomst zo blijven.

De staatssecretaris presenteert vandaag met een aantal gemeenten ruim honderd maatregelen om de lucht schoner te krijgen. Op een klein aantal plekken in de grote steden en rond boerderijen in Noord-Brabant is de lucht te vies volgens Europese normen.

De maatregelen gaan alle kanten op. Zo moeten in Amsterdam alle evenementen in Amsterdam in 2020 uitstootvrij zijn, gaat Arnhem de komst van een milieuzone voor brommers en snorfietsen onderzoeken en wil Den Haag de vingers branden aan de open haard en barbecue met een voorlichtingscampagne.

Verder gaan er in meer steden elektrische bussen rijden en worden lokaal wegen aangepast om de doorstroming te verbeteren.