Nieuws/Binnenland
1841086
Binnenland

Fors meer boetes voor bellen achter het stuur

Utrecht - Het aantal boetes voor bellen achter het stuur stijgt. Het afgelopen jaar werden er 74.561 automobilisten door agenten aan de kant gezet omdat ze op hun smartphone bezig waren tijdens het rijden. Dat zijn er bijna 25 procent meer dan in 2016, toen 59.815 bellende automobilisten werden bekeurd.

Tegelijkertijd komen er bij het Openbaar Ministerie ook meer bezwaren binnen van weggebruikers die ervan overtuigd zijn dat ze onterecht door de politie op de bon zijn geslingerd zijn. Tien procent van hen betwist de bekeuring en ging tegen de sanctie in beroep.

„Dat is ieders goed recht en de mogelijkheid bestaat gewoon om een boete in twijfel te trekken en bezwaar te maken tegen de beschikking die via het Centraal Justitieel Incassobureau binnenkomt”, zegt Ernst Koelman van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM).

6177 aangetekende bezwaren

Het ging vorig jaar om 6177 aangetekende bezwaren, maar in slechts 184 gevallen oordeelde de rechter dat de klacht gegrond was en de bekeuring kon worden geseponeerd.

Koelman: „We zien een behoorlijke groei in zowel de uitgedeelde bekeuringen wegens handheld bellen als in het aantal bezwaren. Want in 2016 trokken nog 4168 vermeende bellers hun boete in twijfel. Overigens zonder veel succes, want slechts 94 personen kregen gelijk en konden hun boete van 239 euro verscheuren.”

’Agenten weten wat ze doen’

Het geringe aantal geslaagde bezwaren laat volgens Koelman zien dat agenten echt wel weten wat ze doen. „Politiemensen denken wel twee keer na voordat ze iemand aan de kant zetten en een boete uitschrijven. Maar dat neemt niet weg dat er omstandigheden zijn waardoor de boete wordt vernietigd.”

Inmiddels ontwikkelt de politie ook een speciale flitscamera die de pakkans voor bellen en appen achter het stuur moet vergroten. Volgens de politie, die dit jaar de eerste automobilisten ermee hoopt te kunnen betrappen, hoeft met dit systeem niet elke keer iemand staande te worden gehouden omdat de camera het voorwerk doet. Het OM bekijkt allerlei juridische aspecten van het systeem en of de wet moet worden aangepast.