Nieuws/Binnenland
1841342229
Binnenland

Prinses Amalia weer in openbaar sinds bekendmaking dreiging

AMSTERDAM - Prinses Amalia verscheen vrijdagmiddag voor het eerst weer in het openbaar sinds bekend werd dat zij extra wordt beveiligd vanwege bedreigingen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gingen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam met dochters Amalia (18), Alexia (17) en Ariane (15) voor de Nederlandse pers op de foto.

De Telegraaf onthulde in september dat de oudste dochter van het koningspaar thuis woont omdat ze wordt bedreigd. Amalia stond op het punt om in Amsterdam te gaan wonen, waar ze ook studeert.

De prinsessen poseerden alleen, met elkaar en met hun ouders samen. Op de vraag of het koningspaar ook even zonder kinderen wilde poseren, antwoordde de koning lachend: „Die hebben jullie de laatste tijd nog niet genoeg gehad, zeker?” verwijzend naar de twee staatsbezoeken van afgelopen maand. Tot slot gingen de vier vrouwen van het gezin nog even samen op de foto. „Die wil ik ook”, riep de koning, die het tafereel liefdevol stond te aanschouwen vanaf de zijlijn.

De Eeuw van Juliana

Het fotomoment vond plaats bij de tentoonstelling De Eeuw van Juliana, over de koningin die op 6 september volgend jaar precies 75 jaar geleden werd ingehuldigd. De tentoonstelling, met bijna tweehonderd objecten uit de Koninklijke Verzamelingen, geeft een persoonlijk beeld van de vorstin.

In februari van dit jaar maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat de jaarlijkse fotosessies met de Oranjes er voortaan anders uit gaan zien. Vanwege de studies van de prinsessen zouden zij niet altijd bij de tot dan vaste momenten in Lech en aan het einde van de zomervakantie aanwezig kunnen zijn en het gezin wil alleen compleet op de foto. Daarom zou de RVD in plaats daarvan nu andere momenten kiezen voor de fotosessies.