Nieuws/Binnenland
1841579772
Binnenland

Boksbeugel, bitjes en ruitentikker

Politie houdt 90 Groningers aan in Amsterdam: ’Massale veldslag voorkomen’

AMSTERDAM - Update - De politie heeft zaterdag in Amsterdam een klein honderdtal supporters van FC Groningen opgepakt. Zij hadden geen kaartjes voor de voetbalwedstrijd zaterdagavond tussen Ajax en FC Groningen en waren naar Amsterdam gekomen om te vechten, zo stelt de politie. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De Groningers zijn aangehouden in een horecagelegenheid aan het Scheldeplein. Tientallen Ajax-aanhangers waren op dat moment in de buurt. Met de aanhoudingen is een massale vechtpartij voorkomen, meldt de politie.

De politie had vooraf informatie gekregen over een vechtafspraak. „Hoe we aan die informatie komen, kunnen we niet zeggen”, laat een woordvoerder weten.

Bij de actie is zwaar vuurwerk, cocaïne, een boksbeugel, bivakmutsen, bitjes en een ruitentikker aangetroffen. De hooligans gooiden veel attributen weg toen een grote politiemacht arriveerde.

„Die bitjes worden bijvoorbeeld gebruikt ter bescherming van de tanden, net als bij boksen”, legt een woordvoerder uit. Dat de Groningers niet naar Amsterdam waren gekomen voor een gezellig avondje, is evident. „Als je met zo veel mensen komt, ga je uit van een massale vechtpartij. Die hebben we gelukkig kunnen voorkomen.”

De wedstrijd Ajax - Groningen is inmiddels begonnen. De negentig verdachten blijven voorlopig vastzitten. „Vanavond zal gekeken worden wat er met hen zal gebeuren”, aldus de politiewoordvoerder.