Nieuws/Binnenland
1842083
Binnenland

Ministerie overweegt wettelijke norm

Is straling 5G het nieuwe roken?

Antennes op een huis in Zaandam.

Antennes op een huis in Zaandam.

AMSTERDAM - Dat het ministerie van Economische Zaken de zorgen over elektromagnetische straling van het grootschalige 5G-netwerk serieus neemt, maakt voormalig universitair onderzoeker Hugo Schooneveld blij. Met dat netwerk zullen overal kleine mini-zendmasten verschijnen.

Antennes op een huis in Zaandam.

Antennes op een huis in Zaandam.

Schooneveld was een van de ruim 180 academici uit 36 landen die laatst een brandbrief naar de Europese Commissie stuurden. Zij stellen dat de relatie tussen straling en kanker, Alzheimer en mannelijke onvruchtbaarheid al lang is aangetoond en dat de precieze schadelijkheid van 5G-straling nog onduidelijk is. Er moet eerst meer onderzoek komen, stellen de wetenschappers, voordat het nieuwe netwerk wordt uitgerold.

Volgens het ministerie van Economische Zaken houdt iedereen zich in Nederland aan de door Brussel aanbevolen normen, maar wettelijk is er niets vastgelegd over elektromagnetische straling. Moet dat wel? Die vraag mogen burgers en bedrijven gaan beantwoorden. „Die limieten hoeven niet wettelijk te worden vastgesteld, want het gaat om een Europese aanbeveling en geen richtlijn. Toch willen we de vraag voorleggen.”

Het ministerie hoopt op reacties van ’telecombedrijven, marktpartijen, gemeenten, gezondheidspartijen en burgers’. Directe aanleiding is het uitrollen van 5G, dat voor veel meer masten zal zorgen. Die masten zijn zwak qua stralingsniveau, vertelt een woordvoerder, maar staan op veel meer plekken: in bushokjes, op lantaarnpalen.

Het nieuwe roken

Critici vrezen dat 5G de stralingsniveaus drastisch zal verhogen. Elektromagnetische straling wordt door hen vergeleken met roken of asbest: lang zijn de gevaren genegeerd of gebagatelliseerd, terwijl wetenschappelijk onderzoek genoeg aanwijzingen geeft over schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Schooneveld hoopt dat het ministerie een samenwerking kan afdwingen waarbij meerdere providers betrokken worden bij de inrichting van 5G zenders. Zo worden zenders gebruikt door meerdere partijen, en hoeft niet iedere provider een eigen zender te plaatsen.

Vogelvrij

„Mijn angst is dat we hier een situatie gaan krijgen zoals die in Amerika en Australië al in gang wordt gezet, namelijk dat er wetgeving in de maak is die moet bereiken dat providers geen meldingsplicht meer hebben en waarbij bewoners niets meer te zeggen hebben als providers de masten bij wijze van spreken in hun voortuin gaan plaatsen”, aldus Schooneveld, die naar eigen zeggen zelf elektrogevoelig is. „Want in zo’n situatie ben je vogelvrij.”

Hij vraagt de staatssecretaris dat plaatsing van 5G-zenders ’minstens gemeentelijke goedkeuring behoeft’ en dat bewoners in de omgeving gehoord worden.