Nieuws/Binnenland
1842204
Binnenland

PvdA-wethouder weg na ’laakbaar chatcontact’ met meisje van 16

AMSTELVEEN - Een wethouder uit Amstelveen heeft zijn functie neer moeten leggen na ‘laakbaar chatcontact’ met een meisje van 16. Dat bevestigt de gemeente dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

De krant schrijft dat wethouder Jeroen Brandes meermaals seksueel getinte gesprekken had met het meisje. Wanneer dat precies was, is niet duidelijk. De gemeente is op de hoogte van het chatcontact tussen de wethouder van nu 48 en het tienermeisje. ,,Dit is in geen enkel opzicht acceptabel voor iemand die werkzaam is in het openbaar bestuur’’, laat de gemeente weten in een korte verklaring.

Veel wil de gemeente er niet over kwijt ‘om beschadiging van mensen te voorkomen’. Wel is duidelijk dat het meisje inmiddels aangifte heeft gedaan tegen de PvdA-wethouder. De politie wil daar desgevraagd niet op ingaan vanwege de privacy van de betrokkenen.

Brandes werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week nog herkozen. Twee dagen na de verkiezingen legde Brandes echter zijn functie neer. De gemeente verklaarde toen dat hij zich terugtrok vanwege ‘zwaarwegende persoonlijke redenen’ en bovendien zijn zetel als raadslid van de PvdA opgaf. Nu is duidelijk waarom.

Brandes was vanaf 2006 tot 2014 verantwoordelijk voor de stichting Kinderkookkafé Vondelpark in Amsterdam en was actief bij de KNVB. De gevallen wethouder is getrouwd en heeft een zoon. Als wethouder had hij onder meer jeugdzaken in zijn portefeuille.